Video | Uit de oude doos: Miguel Indurain walst over ene Lance Armstrong heen in tijdrit

We kennen ze allebei als begenadigde tijdrijders, maar hier laat Indurain op niet mis te verstane wijze zien wie de beste is. Als een sneltrein dendert hij over Armstrong heen.

World Championship Cycling roadrace professionals 1993

Het zijn allebei kampioenen van hun generaties, maar je zou bijna vergeten dat die generaties elkaar ook overlapten. Miguel Indurain en Lance Armstrong fietsten deels in hetzelfde tijdsgewricht.

Het betrof de periode voor Armstrong te kampen kreeg met kanker. In 1993 stonden ze zelfs naast elkaar op het podium van het WK op de weg in een verregend Oslo, waar Armstrong verrassend wereldkampioen werd als broekie en Indurain tweede werd.

Maar hoe de verhoudingen op dat moment echt laten, liet Miguel Indurain zien in de Tour van een jaar later. In een 64(!) kilometer lange tijdrit van Périgieux naar Bergerac walst hij over Armstrong heen. De Franse wielerjournalist David Guénel postte daar onlangs een mooi filmpje van op Twitter.

Nu lijkt het alsof Armstrong een waardeloze tijdrit reed, maar dat was niet eens het geval. De toen nog steeds slechts 22-jarige Amerikaan werd dertiende op 6 minuten en 23 seconden van een ontketende Indurain.

6 minuten en 23 seconden en dan nog dertiende worden? Ja, je leest het goed. Indurain degradeerde de concurrentie en legde in de rit tegen de klok de basis voor zijn vierde van de vijf Tourzeges.

Tony Rominger hield de schade het meest beperkt met 2 minuten, maar nummer drie Armand de las Cuevas moest al 4 minuten en 22 seconden toegeven. Over latere Tourwinnaars gesproken: Bjarne Riis werd zesde op 5.33.

Pelotonpraat
  • Photo Cor Vos © 2020