De 7 strafste stoten van het seizoen met een hoofdrol voor Team Jumbo-Visma

Het was een heerlijk seizoen met verschillende prachtige prestaties. We zetten de 7 strafste stoten op een rijtje.

Paris - Nice 2022 stage 1

1) Pogacar in Strade Bianche

In het voorjaar maakte Tadej Pogacar de dienst uit. Zijn grootste prestatie? De overwinning in Strade Bianche. De Sloveen vertrok op meer dan vijftig kilometer van de meet en uiteindelijk kwam niemand nog in de buurt.

2) Team Jumbo-Visma in Parijs-Nice

Team Jumbo-Visma zag Pogacar bezig in Italië, maar antwoordde met een 1,2,3'tje in de eerste etappe van Parijs-Nice. Christophe Laporte, Primoz Roglic en Wout van Aert reden in de slotfase weg op een helling en het peloton wist het drietal niet meer terug te halen. Laporte kreeg de overwinning cadeau.

3) Dylan van Baarle in Parijs-Roubaix

Dylan van Baarle zette een uitroepteken achter zijn carrière met de overwinning in Parijs-Roubaix. De Nederlander stal de zege allerminst, want in de slotfase soleerde hij naar een zege door stelselmatig verder weg te rijden van de andere topfavorieten.

4) Wout van Aert in Tour de France

Team Jumbo-Visma liet het al zien in Parijs-Nice, maar in de Tour de France deden ze hetzelfde op een heuveltje van niets. Met als uitzondering dat Van Aert na een lead-out van zijn ploeg nu solo wegreed. Van Aert boekte zodoende in de gele trui een ongekende ritoverwinning.

Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022

5) Team Jumbo-Visma in Tour de France

Na de eerste week waar Van Aert huishield, was de beurt vervolgens aan Jonas Vingegaard. De Deen won op de Col du Granon en reed daar Tadej Pogacar keihard uit het wiel. Vingegaard legde daar de basis voor zijn Tourwinst. Hij werd een handje geholpen door zijn ploeg, die Pogacar ver van de streep wist te slopen.

6) Hugo Houle in Tour de France

Misschien fysiek niet de allergrootste prestatie, al willen we dat zeker niet bagatelliseren, maar de Canadees leverde misschien wel het mooiste verhaal van 2022. Hij maakte een droom waar. Houle sprak na het overlijden van zijn broer met zichzelf af dat hij ooit een Touretappe zou winnen als ode. Dat lukte Houle met een prachtige solo in de zestiende etappe.

7) Remco Evenepoel in Clásica San Sebastián

Om het najaar van Remco Evenepoel kun je in 2022 simpelweg niet heen. De Vuelta en het wereldkampioenschap waren grootse nummers, maar zijn trainer Koen Pelgrim vertelde onlangs dat Evenepoel in de Clásica San Sebastián fysiek zijn beste waardes haalde.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022