Interview | Puck Pieterse: 'Met iets meer ervaring zou ik een renster zijn voor Amstel Gold Race of Strade Bianche'

Gisteren werd Puck Pieterse al wheelieënd Europees kampioene bij de beloften. We spraken haar uitgebreid. Over wat ze op de weg kan, haar speelde liefde voor de fiets en ploeggenoot/voorbeeld Mathieu van der Poel (en je ziet ook nog dat ze op de MTB veel meer trucjes kan..)

European Championships Cyclocross 22 women U23

Ons magazine dat nu in de winkel ligt is een bijzondere uitgave. Deze vrouwenspecial staat, zoals de naam al doet vermoeden, grotendeels in het teken van vrouwenwielrennen (hij is hier online te bestellen).

In het nummer komen met Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten het heden van de Nederlandse top aan het bos, maar ook voor de toekomst is uitgebreid aandacht. Zo spreken we lang met de pas 20-jarige beloftenwereldkampioene - en sinds gisteren ook Europees kampioene - cross Puck Pieterse.

Hieronder vind je enkele passages uit het interview, over een (weg)carrière a la Mathieu van der Poel, een anekdote over voorbeeld Marianne Vos en concurrentes/vriendinnen Fem van Empel en Shirin van Anrooij. Maar we beginnen bij het begin..

Modder op het gezicht

"Ik ben rond mijn negende begonnen met wielrennen. Daarvoor ging ik al vaak fietsen met mijn ouders, maar ik vond het vooral mooi om te zien dat mijn vader met modder op zijn gezicht thuiskwam na het mountainbiken met vrienden. Dat wilde ik ook. Ik heb me vervolgens aangesloten bij een wielervereniging en zo maakte ik kennis met de weg."

"In mijn jeugd was ik al een van de beteren, maar ik won heus niet alles. Bij de nieuwelingen kwam het pas dat ik veel begon te winnen op de mountainbike en in het veld. Ik streed in Nederland vaak met Shirin van Anrooij. Wij wonnen bijna alles. Vanaf de juniorencategorie ging ik ook naar België om te crossen en dat ging ook goed. Toen kreeg ik wel in de gaten dat ik talent heb."

Studeren naast carrière

"Ik ben iemand die interesse heeft in trainingsleer. Naast de sport studeer ik Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat is toepasselijk op mijn carrière en daardoor kan ik Kristof* soms controleren, haha."

"Ik ben mijn derde jaar ingegaan en ik moet nog wel een en ander leren om mijn eigen trainingsschema’s te kunnen schrijven, maar ik ga langzaamaan die kant op. Fietsen gaat wel écht voor, maar ik lig nog steeds goed op schema voor mijn bachelor."

*Kristof De Kegel is de trainer van Puck Pieterse bij Alpecin-Deceuninck. De Belg is ook de trainer van Mathieu van der Poel.

Fem van Empel en Shirin van Anrooij

"We kunnen goed met elkaar opschieten. Het is tof dat we met z’n drieën de eerste stappen naar de top kunnen zetten. Met Fem train ik weleens, maar Shirin woont iets te ver. Ik vind het oprecht mooi als een van hen wint. We trekken ons zeker ook aan elkaar op, omdat we niet voor elkaar willen onderdoen."

Pieterse met Shirin van Anrooij en Fem van Empel op het podium. | Beeld: Anton Vos/Cor Vos © 2021

Balkjesspringen

Pieterse is een van de weinige vrouwelijke rensters die over de balkjes springt in de cross. Dat leren was een proces van vallen en opstaan.

"Ik spring al vanaf de jeugd. Eerst vooral tegen de balken aan, want de keren dat het misging hebben jullie allemaal niet gezien. Ik heb vaak genoeg mijn wiel of spaken kapotgereden. Het is een trucje dat je moet durven en nu gaat dat gelukkig goed."

"Dit seizoen ga ik nog meer op mijn techniek trainen. Op de snelheid meenemen uit een bocht kan ik bijvoorbeeld nog veel winnen. Mijn techniek is wel goed, hoor. Vooral op een parkoers met lastige afdalingen. Dat is vaak een kwestie van lef hebben."

De wheelie beheerst ze ook als geen ander, zo liet ze gisteren zien bij de finish van het EK in namen. Zoals je hieronder ziet in de Strava-filmpjes van afgelopen zomer doet ze het ook op de MTB, zonder handen en in pirouettevorm zelfs! (swipe naar rechts voor de filmpjes; tekst gaat door onder de wheelies)

Carrière a la Mathieu van der Poel

Hoe ploegmaat Mathieu van der Poel het in het verleden heeft aangepakt, is een blauwdruk voor haar toekomst. De weg komt later in haar carrière pas.

"Natuurlijk vraag ik me soms af wat voor renster ik op de weg zou kunnen worden. Ik houd in elk geval van attractief koersen. Dat is soms niet de beste keuze, maar het is mijn stijl. Met iets meer ervaring zou ik een renster zijn voor een Amstel Gold Race of Strade Bianche."

"Die korte hellingen moeten mij liggen. Waar ik over vijf jaar wil staan? Ik denk nog niet zo ver vooruit, want het eerste grote doel is Parijs. De jaren erna weet ik nog niet, maar het zou mooi zijn als ik me dan bij de wereldtop in het mountainbiken heb gevoegd en tussendoor mooie uitslagen op de weg heb kunnen rijden."

Olympische Spelen

De weg is wel meer iets voor de toekomst. Voorlopig heeft Pieterse een ander hoofddoel. "Ik focus me voorlopig in de zomer op mountainbiken, want ik wil me kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs."

"Pas vanaf 2024 kijk ik verder. Als ik nu op de weg zou willen koersen, vinden ze het binnen de ploeg prima. Maar van mij hoeft het nog niet. Het lijkt me wel vet hoor. Maar voor nu is het té moeilijk de seizoenen voldoende gescheiden te houden."

Voorbeeld Vos

"Ik keek grote wegkoersen op televisie en zij is voor iedere Nederlandse wielrenster een inspiratie. Nu ik ouder ben, stap ik sneller op haar af voor tips. De eerste keer dat ik haar sprak was op het WK in Bogense als eerstejaars junior."

"Shirin en ik zaten samen met Marianne achter in de auto. Dat vond ik héél spannend. Dan zaten wij verlegen te vertellen dat we nog op de middelbare school zaten. Nu denk ik: als ze toch in de buurt is, kan ik net zo goed om advies vragen. Daarbij weet ik nu ook veel beter wat ik precies van haar wil weten."

Cyclocross
  • Photo: Sebastien Smets/PN/Cor Vos © 202c