Jumbo-Visma verlengt project-Achtereekte met een jaar: 'Carlijn is een ruwe diamant'

Carlijn Achtereekte maakte vorig jaar de stap van schaatsen naar wielrennen. Haar verblijf bij Team Jumbo-Visma wordt met één jaar verlengd.

Ceratizit Challenge by La Vuelta 2022-5

Achtereekte werd als topsporter vooral bekend door olympisch kampioene schaatsen te worden op de 3000 meter in 2018. Vorig jaar zette ze echter een punt achter haar schaatsloopbaan en koos ze voor de wielersport. Daardoor kon ze behouden blijven voor Team Jumbo-Visma.

Ze reed onder meer de Tour de Suisse en La Vuelta in 2022. De ploeg en renster zouden eerst aankijken hoe het zou gaan en nu blijken ze dusdanig tevreden dat het project met een jaar wordt verlengd. "In Scandinavië heb ik voor het eerst ervaren hoe het is om een bijdrage te kunnen leveren aan de prestaties van het team”, aldus Achtereekte. "Marianne Vos reed sterk en had al drie ritten gewonnen, maar ook op de laatste dag wilden we voor haar gaan."

Achtereekte moest zich volledig opofferen voor Vos. "Ik kreeg die ochtend een duidelijke opdracht mee van de coach. We hebben de kopgroep teruggehaald en Marianne goed af kunnen zetten voor de laatste lokale ronde. Ze maakte haar favorietenrol waar en werd eerste. Dat gaf zoveel voldoening. Het voelde alsof ik zelf gewonnen had. Ook 2023 wordt een ontdekkingstocht, want ik heb nog nooit een voorjaarsklassieker gereden. Maar ik heb er heel veel zin in en weet dat het goedkomt."

Technisch manager van de vrouwenploeg Rutger Tijssen verwacht veel van Achtereekte. "Carlijn is een ruwe diamant. We zien veel potentie bij haar die ze nog lang niet volledig benut. We gaan haar dus verder begeleiden zodat ze nog veel vaker een belangrijke rol kan vervullen voor het team. Ik verwacht dat ze volgend jaar vooral in de zwaardere etappekoersen goed tot haar recht zal komen."

Nieuws
  • Photo: Naike Erenozaga /Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2022