Interview | Sven Nys: 'Moet mening beetje herzien dat Mathieu een grotere palmares zou krijgen dan Wout'

Het cross-seizoen is inmiddels alweer in volle gang. Met Sven Nys keken we terug op de eerste weken van het seizoen.

Tour de France 2022 stage 11

Jurgen Mettepenningen vertelde al dat de verhoudingen compleet anders komen te liggen als Wout van Aert en Mathieu van der Poel terugkeren in het veld. Sven Nys wil nog niet zó ver gaan. "Hoe dominant Wout en Mathieu gaan zijn, hangt ervan af hoe ze het seizoen instappen. Ik denk dat je niet mag onderschatten hoe zwaar het mentaal is hoe zij de hele zomer onder druk staan."

Voor zowel Van Aert als Van der Poel. "Het is niet evident om er weer gelijk te staan in het veld en daarbij mag je ook het niveau van Eli Iserbyt en Lars van der Haar niet onderschatten. Ze zullen wat arbeid moeten verrichten om de wedstrijden direct te winnen, maar op hun best staan ze natuurlijk dat trapje hoger."

WK Hoogerheide

Al met al denkt Nys dat alleen het WK in Hoogerheide telt voor beide wereldtoppers. "Daar gaan ze allebei het laken naar zich toe proberen te trekken. Wat vooraf gaat, is voor hen minder van belang. Ik heb weleens gezegd dat Mathieu een grotere palmares zou krijgen dan Wout, maar ik moet mijn mening misschien een beetje herzien. Niet door hoe ik hun talenten inschat, maar wat een loopbaanpad kruist in al die jaren. Ik heb me toen gebaseerd hoe ik ze puur op basis van hun talent inschatte, maar daar is een x-aantal jaar overgegaan met onder meer covid en valpartijen."

"In de klassiekers helt het misschien een beetje naar Van der Poel, maar als je ziet wat Van Aert doet in de Tour de France... Wout verbaast me nog ieder jaar. Ik had hem vroeger al heel goed ingeschat, maar wat mij vooral verbaast is de arbeid die hij kan verrichten. De hoeveelheid training die hij aankan en hoe lang hij meekan in het hooggebergte met dat gewicht. Dat heb ik nog nooit gezien."

Na zijn lastige laatste maanden zal de cross als warm bad voelen voor Van der Poel, denkt Nys. "Wat Van der Poel nodig heeft, is plezier in competitie en ik denk dat hij dat het meeste gaat vinden in de cross. Hoe je het wendt of keert, maar het is de discipline die het dichtst tegen zijn natuur aanleunt. Van der Poel is iemand die op gevoel afgaat, graag wil spelen. Meer dan ergens anders kan hij dat op de cross-fiets, want dat gaat hem heel makkelijk af."

Magazine
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022