Vingegaard reageert op verhalen dat hij moeite zou hebben met de roem: 'Ik had gewoon pauze nodig, genoot van een biertje en wijntje'

Jonas Vingegaard wil volgend jaar gewoon terugkeren naar de Tour. De Deen is niet bang voor de druk die het brengt als titelverdediger.

Tour de France 2022 stage 18

De kopman van Team Jumbo-Visma nam na zijn zege in Frankrijk een uitgebreide break. Er verschenen enkele berichten in de media waarin gesuggereerd werd dat Vingegaard moeite had met zijn nieuwe status als Tourwinnaar. In gesprek met Cyclingnews.com gaat hij daar dieper op in. "Die nieuwsberichten waren erg overdreven. Ik had gewoon een pauze nodig, dat was het."

Al geeft hij toe dat het winnen van de Tour de France groter was dan hij had gedacht. "Maar er waren geen problemen, hoor. Ik heb mijn rust gepakt en genoten van tijd met mijn familie en vrienden. We hadden een barbecue, ik genoot van een wijntje of een biertje. Ik heb niet veel nodig om blij te zijn, ook al heb ik de Tour gewonnen."

Vanuit eigen land klonk er enige kritiek dat Vingegaard het WK oversloeg. "Het was tijdsverspilling geweest om naar Australië te gaan, want het parkoers lag mij niet", reageert de renner zelf. "Ik had wel eerder kunnen koersen, maar ik voelde dat ik die pauze echt nodig had. Ik heb alleen de Bretagne Classic uit mijn originele programma gehaald. Ik ben in plaats daarvan gaan trainen in Spanje en heb daarna de CRO Race gereden."

Wat betreft zijn doelen voor volgend jaar is Vingegaard helder: zijn titel verdedigen in de Tour de France. "Ik zou verrast zijn als dat niet het plan was. Ik weet dat het nog lastiger wordt om er te winnen, maar dat hoort erbij. Ik weet dat ik gewoon op mezelf moet focussen, zodat ik zo goed mogelijk aan de start kan staan van de Tour de France 2023."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022 HQ