HomeMagazineInterview deel 4 | Sven Nys over zoon Thibau: 'Misschien een semiklassieker...

Interview deel 4 | Sven Nys over zoon Thibau: ‘Misschien een semiklassieker in 2023, maar de Ronde komt denk ik te snel’

Thibau Nys maakt volgend jaar zijn debuut in de WorldTour. Bij Trek-Segafredo wil hij ontdekken wat voor soort renner hij is.

Vader Sven Nys gaat dieper in op de vraag hoe de weg komende winter meespeelt voor zoonlief. “De planning voor de weg gaat groter zijn deze winter, ja. Het niveau gaat op de weg hoger zijn, waarmee hij zijn capaciteiten gaat verhogen en grenzen gaat verleggen. Dat maakt hem ook een betere crosser. Dit jaar rijdt hij ongeveer 25 crossen. Volgend jaar hangt ervan af, maar crossen gaat hij altijd doen en ook meer dan tien wedstrijden in een jaar.”

Er is al gepraat met Trek-Segafredo over het programma van het talent. “Maar hij moet nog ontdekken wat het beste bij hem past. Het hooggebergte is denk ik te hoog gegrepen, maar tot wedstrijden van het type Luik moet hij mee kunnen doen. Niet meteen van dat niveau, hè. Er wordt geen druk op gelegd, want ze willen hem eerst de kans geven om te zien in welke koersen hij op termijn het beste uitgespeeld kan worden.”

Nys
Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022

Zit er al een monument in? Nys senior denkt van niet. “Ik denk dat de Ronde van Vlaanderen nog te snel gaat zijn. Het is beter om via een alternatieve weg het eerste jaar door te komen. Met etappewedstrijden, misschien eens een semiklassieker. Nog niet direct het allerhoogste niveau, want dat lijkt me niet verstandig. In 2024 misschien een grote ronde eraan toevoegen, waardoor je ieder jaar een stap blijft zetten in je ontwikkeling.”

Zijn zoon is vrij geduldig, vertelt Nys. Ondanks dat hij als toptalent te boek staat en op de weg in 2021 al het EK voor beloften wist te winnen tegen onder anderen Juan Ayuso en Filippo Zana. “Hij is natuurlijk ook iemand die graag snel progressie wil maken en graag hard traint. We moeten hem weleens afremmen, maar wat betreft het opbouwen van zijn loopbaan en de planning van wedstrijden luistert hij goed naar de ervaring rondom hem. Verstandig, want we moeten geen stappen overslaan.”

De tweevoudig-wereldkampioen veldrijden waakt ervoor om zijn zoon te vergelijken met jongens als Van der Poel, Van Aert en Pidcock. “Wat we vooral niet mogen vergeten, ook al spreekt men de naam Thibau Nys al jaren uit, is dat hij nog altijd pas negentien jaar is. Ja, Mathieu van der Poel werd toen wereldkampioen in de cross, maar daar mogen we ons niet aan spiegelen. Wat Van der Poel, Van Aert en ook Pidock neerzetten… Dat zijn jongens waar we enkel van kunnen zeggen dat het fenomenen zijn waar we anderen niet aan mogen spiegelen.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Sonny Colbrell blikt jaar na dato terug op hartstilstand in Ronde van Catalonië: ‘Vandaag is mijn tweede verjaardag’

Het was gisteren precies een jaar geleden dat de wielerwereld werd opgeschud door de...

Ciccone klopt Roglic en Evenepoel op monsterlijke slotklim in tweede rit Ronde van Catalonië

In de tweede etappe van de Ronde van Catalonië stond een flinke bergrit op...

4 Fransen fietsen met dinosaurus van 1024(!) kilometer grootste Strava-kunstwerk ooit

'Strava-art' is al jaren erg populairder onder fanatieke wielrenners en heeft al heel veel...

PROFITEER van een helePoel korting na Milaan-Sanremo!

Ook zo genoten van Mathieu van der Poels solo in Milaan-Sanremo? Wij wel! Daarom...

Meer zoals dit

Ciccone klopt Roglic en Evenepoel op monsterlijke slotklim in tweede rit Ronde van Catalonië

In de tweede etappe van de Ronde van Catalonië stond een flinke bergrit op...

Drukke week Jumbo-Visma: naast Catalonië en Belgische koersen rijdt de ploeg óók in Italië en eigen land

Maandag is de Ronde van Catalonië begonnen en dat was meteen succesvol voor Jumbo-Visma,...

Trainingsmakker Wout van Aert: ‘Hij heeft voor mij nog niet zijn beste niveau, heeft nog een zwoegende stijl’

Op de Poggio had hij het vrij moeilijk toen Tadej Pogacar aanging. Dat gaatje...