Tour de France 2023 | Slechts 22 tijdritkilometers, Alpen als zwaartepunt, ontknoping in Vogezen

Het was vandaag de dag dat de ASO het parkoers voor de Tour de France 2023 bekendmaakte. Opvallend: slechts één tijdrit.

Tour de France 2022 stage 21

De Grand Départ is in het wielergekke Baskenland en de renners mogen meteen aan de bak, want iedere wielerliefhebber weet: in de Noord-Spaanse regio is geen meter vlak. De eerste rit eindigt in Bilbao en kent meer dan drieduizend hoogtemeters, terwijl de tweede etappe finisht in San Sebastián. Die dag is de uit de Clásica San Sebastián bekende Jaizkibel de laatste beklimming van de dag.

Eenmaal in Frankrijk volgen er twee kansen voor de snelle mannen, waarna de Pyreneeën al snel opdoemen. In het zuiden van Frankrijk wachten twee bergetappes. De eerste naar Laruns met onder meer de Col de Soudet en de Marie Blanque, maar het zwaartepunt ligt een dag later in een bergrit waar onder meer de Aspin en Tourmalet bedwongen moeten worden.

Na wederom twee vlakke ritten (al is rit acht niet voor de pure sprinters) wordt wijlen Raymond Poulidor in de negende etappe in het zonnetje gezet. Die dag is de start in zijn geboorteplaats. Voor kleinzoon Mathieu van der Poel zal het waarschijnlijk te zwaar zijn, want de finish is op de Puy de Dome: 5,3 kilometer aan 10,3 procent!



Loodzware Alpen

De klassementsrenners zullen vervolgens relatieve rust kunnen nemen met een rit voor aanvallers, sprinters en vervolgens weer voor aanvallers. Het zal nodig zijn, want in de Jura en Alpen zullen de mannen van de jongens worden onderscheiden. In het oosten van Frankrijk wachten liefst vijf zware ritten, waaronder een klimtijdrit van 22 kilometer.

De race tegen de klok naar Combloux is de zestiende etappe, maar de drie dagen ervoor finishen de renners op de Grand Colombier (deze berg nog de Jura), naar Morzine (met onder meer de Col de Joux Plane) en op Saint Gervais Mont Blanc. Na de Mont Blanc wacht een rustdag. Klassementsrenners kunnen zich geen slechte dag permitteren in de tijdrit en al helemaal niet een dag later als men eindigt in Courchevel. De laatste berg die dag is de loodzware Col de la Loze. Een korte plateau leidt de renners naar de finish. Spektakel gegarandeerd!

Na twee vlakke dagen wacht nog een uitsmijter in de Vogezen. De rit naar Le Markstein is te vergelijken met de zevende etappe in de Tour de France Femmes van dit jaar. Daarin hield Annemiek van Vleuten ongenadig huis. Deze rit moeten onder meer de Ballon d'Alsace, Petit Ballon en Platzerwassel beklommen worden. De slotdag is zoals gewoonlijk in Parijs.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022