Tour de France Femmes: Tourmalet als scherprechter, tijdrit van 22 kilometer als ontknoping

Het parkoers voor de Tour de France Femmes is vandaag bekendgemaakt. Een route met kansen voor gevarieerde rensters.

Presentation of the 2023 Tour de France

De tweede Tour de France Femmes begint met een etappe rondom Clermont-Ferrand. Die etappe is over het algemeen vlak, maar in de slotfase ligt een klimmetje en ook de finish is getrokken op een heuveltje van 1,5 kilometer. In rit twee mogen de rensters meteen aan de bak, want de dag naar Mauriac kent bijna tweeduizend hoogtemeters.

Etappe drie heeft weliswaar een aantal klimmetjes, maar gaat waarschijnlijk eentje voor de sprinters zijn. Etappe vier is er weer eentje voor de punchers. Een lange rit bovendien, want niet vaak zitten de rensters 177 kilometer lang op de fiets. Langzaamaan mogen de rensters zich opmaken voor de ontknoping, maar in de vijfde en zesde etappe wachten nog kansen voor de sprinters.

Vervolgens kan het spektakel echt losbarsten met een rit in de Pyreneeën. De rensters gaan die rit over de Col d'Aspin en finishen op de Tourmalet, een klim met jarenlange geschiedenis in de Tour de France voor mannen. Dit jaar is er ook gedacht aan de tijdrijders, want de achtste en laatste rit is een race tegen de klok van 22 kilometer over geaccidenteerd terrein.

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022