5 Opvallende feitjes over de Tour de France van 2023

Hier lees je onder andere hoeveel aankomsten bergop er zijn de komende Tour, maar ook over bijzondere bergen en andere leuke wetenswaardigheden!

Presentation of the 2023 Tour de France

Met het presenteren van het parkoers van de Tour de France is het grote speculeren begonnen, vooral over een deelname van Remco Evenepoel. Dat blijft nog even in het ongewisse; Patrick Lefevere zei dat de ploeg en Evenepoel daar pas in december/januari over beslissen.

Dus houden we het in dit artikel bij wat al wel zeker is. Want over de Tour de France van 2023 zijn wel een paar opmerkelijke feitjes te benoemen. Daar gaan we!

1) Het is pas de tweede keer dat de Tour start in Spanje

Of moeten we zeggen Baskenland - van de Basken waarschijnlijk wel. Want ook de eerste tourstart op Spaanse bodem was in deze autonome regio: San Sebastian 1992. Toen was er een 8 kilometer lange proloog die werd gewonnen door thuisrijder Miguel Indurain. Wint er straks in Bilbao weer een Bask?

2) Er is een recordaantal cols in deze Tour opgenomen

Nog nooit zaten er meer gecategoriseerde beklimmingen en klimmetjes in een Tour de France. Van de buiten- eerste en tweede categorie moeten de renners er maar liefst 30 bedwingen.

3) 8 bergritten, 8 vlakke ritten, 4 overgangsetappes en een tijdrit

Dat is de Tour in een notendop. Van de acht bergritten kenner er vier een finish bergop: Cauterets-Cambasque, Puy de Dôme, Grand Colombier en Saint-Gervais Mont-Blanc. Maar ook de zware Col de la Loze en de Col de Joux Plane liggen niet ver van de meet in respectievelijk Courchevel en Morzine.

4) Bijzondere bergen: Puy de Dôme en Col de la Loze

De Puy de Dôme is voor het eerst sinds 35 jaar weer terug in de Tour! In 1988 was de oude vulkaan voor het laatst een aankomst in de Ronde van Frankrijk. De berg maakte Tourhistorie: Poulidor en Anguetil vochten er een enerverend duel uit en Merckx kreeg er een slag in zijn lever van een gefrustreerde Franse fan. In onderstaand artikel lees je meer over de beruchte berg:

De Col de la Loze zat in 2020 nog in het parkoers, toen Miguel Angel Lopez er nog won en de latere Tourwinnaar Tadej Pogacar moest lossen bij Primoz Roglic. Dit jaar is hij met z'n iets meer dan 2300 meter het hoogste punt van de Tour.

5) Alle vijf de bergmassieven van Frankrijk worden aangedaan

Met achtereenvolgens de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura, de Alpen en de Vogezen zijn voor het eerst sinds tijden alle bergketens van Frankrijk vertegenwoordigd. De Alpen en Pyreneeën zijn altijd wel van de partij en het Centraal Massief wordt meestal ook wel aangedaan, maar dan ook nog eens de Jura en de Vogezen... Best uitzonderlijk.

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022