HomeAchtergrondOlympische droom Mathieu van der Poel nu al in gevaar

Olympische droom Mathieu van der Poel nu al in gevaar

Mathieu van der Poel droomt er al een tijdje van om olympisch goud te veroveren in het mountainbiken. Echter duiken er nu al problemen op.

Mathieu van der Poel maakt er geen geheim van dat hij olympisch kampioen op de mountainbike wil worden. In Tokyo is dat niet gelukt vanwege het welgekende incident met het plankje. Dan maar een nieuwe poging ondernemen in Parijs 2024. Echter komt zijn deelname aan de volgende editie van de olympische spelen nu al in gevaar.

Het probleem zit hem in de UCI-ranking. Omdat de Nederlandse mountainbikers nauwelijks aan de bak kwamen dit seizoen, staan ze pas 30e op de ranking. Dat geeft hen simpelweg geen startrecht op de olympische spelen. Enkel de eerste 19 landen op de ranking mogen aan de start verschijnen. De kloof is bovendien behoorlijk groot.

Om zich te verzekeren van startrecht moeten de Nederlandse mannen, in tegenstelling tot de vrouwen, momenteel een achterstand van 901(!) punten inhalen, terwijl ze er zelf maar 773 hebben. Aangezien Mathieu van der Poel en Milan Vader momenteel de enige twee actieve Nederlandse mountainbikers zijn die realistisch gezien punten kunnen behalen, moeten ze volgend seizoen dus op de mountainbike gaan rijden om UCI punten te pakken.

Ook dat is niet vanzelfsprekend voor Mathieu. Hij is namelijk het hele jaar door actief in de drie wielerdisciplines en kent dus een superdruk seizoen. Daarnaast valt het mountainbikeseizoen samen met de voorjaarsklassiekers op de weg en de Tour.

Toch moeten we ons ook niet te veel zorgen maken. Als het niet lukt met de UCI punten is er namelijk nog een uitweg. Op het “Super WK” van volgend jaar in Glasgow krijgen de nummers één en twee namelijk automatisch startrecht op de olympische mountainbikewedstrijd.

Helaas maakt het WK op de weg ook deel uit van dat super WK en ook die regenbogentrui zou Mathieu heel graag winnen. Bovendien is het parkoers op zijn lijf geschreven en zal hij onder normale omstandigheden bij de favorieten gerekend worden. Het ziet er dus naar uit dat van der Poel volgens seizoen heel wat keuzes zal moeten maken in zijn programma.

Tot slot kende Thomas Pidcock op de olympische spelen in Tokio hetzelfde probleem. Het scheelde niet veel of hij had niet aan de start gestaan. Dat is uiteindelijk goed afgelopen met een gouden medaille.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Meer zoals dit

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...