HomeAchtergrondOlympische droom Mathieu van der Poel nu al in gevaar

Olympische droom Mathieu van der Poel nu al in gevaar

Mathieu van der Poel droomt er al een tijdje van om olympisch goud te veroveren in het mountainbiken. Echter duiken er nu al problemen op.

Mathieu van der Poel maakt er geen geheim van dat hij olympisch kampioen op de mountainbike wil worden. In Tokyo is dat niet gelukt vanwege het welgekende incident met het plankje. Dan maar een nieuwe poging ondernemen in Parijs 2024. Echter komt zijn deelname aan de volgende editie van de olympische spelen nu al in gevaar.

Het probleem zit hem in de UCI-ranking. Omdat de Nederlandse mountainbikers nauwelijks aan de bak kwamen dit seizoen, staan ze pas 30e op de ranking. Dat geeft hen simpelweg geen startrecht op de olympische spelen. Enkel de eerste 19 landen op de ranking mogen aan de start verschijnen. De kloof is bovendien behoorlijk groot.

Om zich te verzekeren van startrecht moeten de Nederlandse mannen, in tegenstelling tot de vrouwen, momenteel een achterstand van 901(!) punten inhalen, terwijl ze er zelf maar 773 hebben. Aangezien Mathieu van der Poel en Milan Vader momenteel de enige twee actieve Nederlandse mountainbikers zijn die realistisch gezien punten kunnen behalen, moeten ze volgend seizoen dus op de mountainbike gaan rijden om UCI punten te pakken.

Ook dat is niet vanzelfsprekend voor Mathieu. Hij is namelijk het hele jaar door actief in de drie wielerdisciplines en kent dus een superdruk seizoen. Daarnaast valt het mountainbikeseizoen samen met de voorjaarsklassiekers op de weg en de Tour.

Toch moeten we ons ook niet te veel zorgen maken. Als het niet lukt met de UCI punten is er namelijk nog een uitweg. Op het “Super WK” van volgend jaar in Glasgow krijgen de nummers één en twee namelijk automatisch startrecht op de olympische mountainbikewedstrijd.

Helaas maakt het WK op de weg ook deel uit van dat super WK en ook die regenbogentrui zou Mathieu heel graag winnen. Bovendien is het parkoers op zijn lijf geschreven en zal hij onder normale omstandigheden bij de favorieten gerekend worden. Het ziet er dus naar uit dat van der Poel volgens seizoen heel wat keuzes zal moeten maken in zijn programma.

Tot slot kende Thomas Pidcock op de olympische spelen in Tokio hetzelfde probleem. Het scheelde niet veel of hij had niet aan de start gestaan. Dat is uiteindelijk goed afgelopen met een gouden medaille.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Groenewegen sprint met twee vingers in de neus naar zege in Saudi Tour: ‘Een geweldig begin van het seizoen’

De eerste etappe in de Saudi Tour werd gekenmerkt door slechte wegen, enorme snelheden...

Gerben de Knegt vol vertrouwen voor WK: ‘Ik denk dat Mathieu zal winnen na een spannende slotronde waarin hij Van Aert lost’

Afgelopen weekend won zowel Van Aert als Van der Poel op indrukwekkende wijze. De...

Geen zorgen om knieblessure Bernal: ‘Hij is onderzocht en er is niets zorgelijks’

De Colombiaan van INEOS Grenadiers kampte namelijk met knieklachten. Vorig jaar brak Bernal onder...

Meer zoals dit

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Onfortuinlijke Bouhanni komt negen maanden na horrorcrash opnieuw keihard ten val

De 32-jarige topsprinter van Arkéa-Samsic kwam in april vorig jaar tijdens de Ronde van...

Tomas Van Den Spiegel over kritiek op wereldbeker: ‘Overaanbod in Vlaanderen is grote pijnpunt van de cross’

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics is ambitieus. Hij wil het veldrijden...