In beeld: de teloorgang van het aantal tijdritkilometers in de Tour de France door de jaren heen

Het aantal tijdritkilometers in de Tour daalt harder dan de inflatie de afgelopen tijd steeg. In het artikel de cijfers van de afgelopen decennia.

Colorslidescan Divers 5

Het geringe aantal tijdritkilometers in deze Tour de France is een hot item. Slechts 22 kilometer moeten de renners tegen de klok rijden. Wout van Aert liet ons al weten dat hij het veel te weinig vindt. Één keer in de historie van de Tour (in 2015, dus ook al recent) waren er minder tijdritkilometers.

Een simpel tweetje van de Finse wielergek @ammattipyöräily ten tijde van de parkoerspresentatie spreekt boekdelen. Hij ging vanaf 1983 steeds tien jaar vooruit in de tijd om uit te komen bij de aankomende Tour met 2023. Deze data zijn natuurlijk enigszins willekeurig, maar de trend is nogal duidelijk...

Als we overigens nog verder teruggaan in de tijd dan is het helemaal een verschil van dag en nacht, want in 1947 stond de langste tijdrit ooit uit de Tourgeschiedenis op de rol (gewonnen door de Belg Raymond Impanis). Met 139 kilometer was die bijna langer (twee kilometer korter) dan alle tijdritten uit de Tours van 2023, 2022, 2021 en 2020 bij elkaar opgeteld.

Achtergrond
  • Photo Cor Vos © 2020