Kritiek op 'Tour des montagnes': parkoers op maat van de Fransen

Het parkoers van de Tour de France 2023 is bekend. De enige tijdrit en het loodzware bergprogramma lokten heel wat reacties uit. Het zou Franse renners bevoordelen..

Tour de France 2022 stage 7

Het is elk jaar opnieuw een spannend gebeuren wanneer het parkoers van La Grande Boucle wordt voorgesteld. Dat parkoers is elk jaar anders en ligt de ene renner altijd iets beter dan de andere. Vooral het aantal tijdritkilometers speelt daarbij een cruciale rol.

Tourorganisator ASO kiest deze keer wel voor een heel gewaagd parkoers met maar één tijdrit van 22 kilometer. Slechts één keer in de geschiedenis lagen de tijdritkilometers nog lager. En de Franse topklimmers zijn nu toevallig net niet de allergrootste tijdritspecialisten...

David Gaudu, de grootste hoop van Frankrijk en vorig jaar nog vierde in het eindklassement, is zelf ook dolenthousiast over het nieuwe parkoers. Hij noemt het een editie "voor pure klimmers". Meer zelfs, Gaudu hoopt volgend jaar op het podium te staan. Niet onlogisch dus dat de oude discussie over het bevoordelen van de Fransen terug boven drijft.

Ook die andere Franse chouchou, Romain Bardet, zal een parkoers op maat krijgen en bewees met zijn zesde plaats in het klassement vorig jaar dat hij nog steeds mee kan met de groten.

Met Valentin Madouas eindigde er vorig jaar nog een derde Fransman in de top 10 en ook die is allesbehalve de beste tijdritrijder.

Achtergrond
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022