Thomas Dekker: 'Laurens en ik zijn allebei van de extremen, maar op een andere manier'

Ze zijn tegenpolen, maar de fiets bindt Thomas Dekker en Laurens ten Dam met elkaar. Beiden hebben een extreme kant.

Vuelta Espana 2012 stage 10

Althans, dat vertelt Dekker in gesprek met De Volkskrant. De ex-prof doet zijn verhaal naar aanleiding van zijn nieuwe boek Koersen op Geluk. In dat boek praat hij uitgebreid over de zoektocht naar zichzelf en naar zijn escapades vol beroemdheden en alcohol in Los Angeles. In de Verenigde Staten zat hij nooit op de fiets, maar eenmaal terug in Nederland raakte hij weer in de ban van een oude liefde.

Niet in de laatste plaats door Ten Dam, die Dekker uitdaagde en met wie hij prachtige fietsavonturen beleeft. "Laurens is mijn oudste en beste wielervriend. We zijn allebei van de extremen, maar op een andere manier. Hij heeft zijn vrouw ontmoet op de middelbare school en al vroeg besloten dat hij bepaalde dingen nooit zal doen. Dingen als vreemdgaan, doping, drugs gebruiken."

Dingen die Dekker wel deed. Het is het extreme randje van hem, maar Ten Dam heeft dat ook, stelt hij. "In zekere zin is Lau nog steeds proffietser, zijn gezin en leven zijn daar nog steeds op ingericht. Hij maakt er vaak grappen over, dat ik niks doe. Het pad dat ik sinds 2015 bewandel, heeft onze gesprekken wel veranderd en verdiept. Als topsporter ben je gewend dat het altijd om jou draait. Jij hoeft niet naar die verjaardag, want jij hebt die dag al zes uur gereden."

Volgens Dekker een levenswijze die niet realistisch is om heel je leven vol te houden. "Dat kan soms verwarrend zijn. Daar spreek ik Lau weleens op aan, bijvoorbeeld toen we in mei 28 dagen met elkaar op pad waren in Amerika. Dan wijs ik hem erop hoe je je eigen aandeel kunt zien in een stroeve dynamiek van anderen."

Achtergrond
  • Foto Sabine Jacob/Cor Vos ©2012