Crossers woedend na wereldbekermanche Maasmechelen: 'Hier komen we niet meer terug!'

Het parkoers van de nieuwe wereldbekercross in Maasmechelen laat letterlijk en figuurlijk z'n sporen na...

Maasmechelen Wereldbeker veldrijden 2022 men

Het zag er zo mooi uit: het parkoers van de wereldbekercross in het Belgisch-Limburgse Maasmechelen op het terrein van een oude mijn. En we kregen ook mooie wedstrijden voorgeschoteld, met name bij de vrouwen, waar jonkies Fem van Empel (winst), Puck Pieterse en Shirin van Anrooij er een mooi schouwspel van maakten.

Bij de mannen ging de zege naar Laurens Sweeck, maar na afloop ging het vooral over het parkoers. De vrouwen hoorden we er eigenlijk niet over, maar bij de mannen waren Eli Iserbyt en Lars van der Haar keihard voor Maasmechelen.

Iserbyt

In Het Nieuwsblad en bij Sporza was Iserbyt het meest uitgesproken. "Dit was geen parkoers om een Wereldbekercross op te rijden. Volgend jaar komen we hier niet meer terug. Als ze hun best doen, alle stenen uitgraven en er mooi gras op zaaien, is dit parkoers een meerwaarde."

De kleine Belg kwam zelf ten val. "Mijn voorwiel gleed weg en ik heb er twee bebloede knieën aan overgehouden. Het is niet omdat ik hier niet win, dat ik kritiek heb. Je had gewoon nergens grip en al helemaal niet in de bochten. Als je meer dan een uur op dit parkoers rijdt, ga je met een hernia naar huis."

"Dit parkoers kan je aanbieden in pakweg de Exact Crossen, maar niet voor de wereldbeker. Loop eens met je blote voeten op gras en doe dat dan eens op harde stenen. Je zal het verschil wel meteen voelen. Hier kan je niet echt op rijden. Een bocht nemen is heel moeilijk, grip is bijna onbestaande", fulmineerde Iserbyt nog even door.

Van der Haar

Ook Europees kampioen Lars van der Haar was niet te spreken over het parkoers, maar liet zich iets diplomatieker uit. "Ik vond het parkoers hier in Maasmechelen bijzonder gevaarlijk. Mocht het vandaag geregend hebben, wat gelukkig niet het geval was, dan hadden we hetzelfde gekregen als destijds op het wereldkampioenschap in Bieles (daar regende het ook lekke banden, red.)."

"Dit noem ik echt waar geen omloop voor een wedstrijd van de wereldbeker. Maar er waren wel een pak toeschouwers afgezakt naar Maasmechelen en dat is misschien wel het belangrijkste van allemaal."

Reactie organisatie

De organisatie reageerde op de kritiek van de twee in Het Nieuwsblad. "Natuurlijk vinden we dit erg vervelend. Je moet weten dat goed zes weken geleden er nog geen sprake was van hier een wedstrijd te organiseren. Op die korte tijd een perfect parkoerss neerplanten was uiteraard niet gemakkelijk."

"Nochtans hadden we niet de indruk dat de ondergrond in die mate bekritiseerd zou worden. Wij zullen de reacties van de renners uiteraard intern evalueren en bekijken hoe we dit naar een volgende editie kunnen aanpakken. Het is jammer dat de kritiek deze mooie crossdag overschaduwt."

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022