HomeColumnsColumn | De golfkarselfie en het aanstekelijke fietsplezier van Puck, Fem en...

Column | De golfkarselfie en het aanstekelijke fietsplezier van Puck, Fem en Shirin

Onze redacteur genoot gisteren van de vrouwencross met de jonkies op het podium, maar ook van de golfkarselfie na afloop. Het staat voor hem symbool voor iets dat Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Wout van Aert ook uitstralen.

De Nederlandse gravelaars die onder de bezielende leiding van Laurens ten Dam naar Amerika trekken en daar de koersen domineren staan bekend onder de naam ‘Dutch Maffia’. Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij verdienen ook zo’n soort bijnaam, zeker na hun crossdemonstratie van gisteren in Maasmechelen.

Wat het moet zijn, weet ik nog niet. De ‘K3 van de cross’ misschien? Hmm, met de P, F en S als voorletters klopt dat niet helemaal. Qua wat ze uitstralen wel. Jong en vrolijk veroveren ze zowel Nederland als België. Maar ja, topsport waar doorgaans heel veel modder bij betrokken is, associeer ik nu ook weer niet meteen met de mierzoete kinderliedjes van K3.

Pucks Posse, de Fems Fatales of Shirins Supergirls* allitereren allemaal wel heel lekker, maar legt de nadruk te veel op één van de drie en dat is nadrukkelijk niet de bedoeling. Nog maar even doorbroeden dus.

Wielerbijbel

Belangrijker dan zo’n bijnaam voor de drie crosstalenten – of moet ik al schrijven: crosstoppers? – is wat ze bewerkstelligen. Gisteren stonden ze voor het eerst samen op het podium van een wereldbekercross en dat zal vermoedelijk niet voor het laatst zijn. En waarschijnlijk blijft het ook niet alleen bij het podium van de cross.

20 zijn ze. Alledrie. Alsof het zo moest zijn heeft Moeder Natuur in 2002 een blik met vrouwelijk wielertalent over Nederland uitgestrooid waar je u tegen zegt. De driehoek Amersfoort, Den Bosch en Goes, waar Pieterse, Van Empel en Van Anrooij respectievelijk het levenslicht zagen, zou nu al een speciale vermelding in De Heilige Wielerbijbel moeten krijgen.

Iets met Drie Koningen die in het heilige jaar 2002 met geschenken (een regenboogtrui, een grote gele badeend en een paar balkjes in plaats van mirre, wierook en goud) een modderspoor met een verraderlijke schuine kant volgen naar drie kribbes in Amersfoort, Den Bosch en Goes.

Fietsplezier

Want zo bijzonder is het toch wel. Toen ik gisteren zat te kijken, moest ik denken aan Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogacar. Wat zij de afgelopen jaren deden voor het mannenwielrennen doet de K3 van de Cross – bij gebrek aan beter noem ik ze toch maar even zo nu – voor het vrouwenwielrennen.

Met veel branie koersen en er altijd en overal invliegen. Tegen elkaar strijden als ze op de fiets zitten, maar daarbuiten heel veel respect voor elkaar hebben. Dat kwam allemaal samen toen de drie na afloop enigszins kolderiek in een golfkarretje naar de dopingcontrole werden gereden en Pieterse een selfie maakte.

Het fietsplezier straalt ervan af bij de drie en dat is prachtig om naar te kijken! Hang die selfie maar op in het Wielermuseum en dan mag iemand het ook nog wel besmeuren met een bak heerlijke crossmodder.

*Jaja, die is duidelijk minder, maar er moest er toch echt nog eentje bij met twee s’en..

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Opvallend verhaal van mama Pogacar: ‘Tadej zei vorig jaar: ‘Mama, de Slovenen houden niet van mij’

Dat heeft alles te maken met de Tour de France 2020, waarin Pogacar op...

📸 Uno-X neemt meetpunt Mars in tijdrit Dauphiné letterlijk met futuristische helm

Teams die gebruik maken van het materiaal van Specialized (Soudal-QuickStep en BORA-hansgrohe in de...

Emotionele Mikkel Bjerg na tijdritzege in Dauphiné: ‘Ik heb eigenlijk nooit in mezelf geloofd’

Mikkel Bjerg staat al jarenlang te boek als een groot talent, hij werd driemaal...

Deense dominantie in Dauphiné-tijdrit: Bjerg en Vingegaard finishen 1-2

Het was woensdag tijdritdag in de Dauphiné. De klassementsrenners en specialisten streden tegen de...

Meer zoals dit

Column | Ik heb tijdens deze Giro mijn G-spot gevonden

Volgens Wikipedia is het bestaan van de zogenaamde G-spot onzeker en als-ie dan al...

Column | In deze Giro is Jens ‘Go get them tiger!’ Voigt tot nu toe het onomstreden hoogtepunt

Het is onder commentatoren een goed gebruik om op den duur de koers even...

Column | Met gevaar voor eigen leven schrijf ik: ik vind mensen op de racefiets met oortjes in maar gek (en gevaarlijk)

Na deze column zal ik me waarschijnlijk beter moeten verstoppen dan Osama Bin Laden,...