HomeAchtergrondInterview | Roxane Knetemann: 'Het was niet mijn bedoeling Annemiek van Vleuten...

Interview | Roxane Knetemann: ‘Het was niet mijn bedoeling Annemiek van Vleuten te kwetsen, maar dat heb ik wel gedaan’

We spraken rijzende ster in analyseland Roxane Knetemann uitgebreid. Ze biedt haar excuses aan bij Annemiek van Vleuten en gaat ook in op hoe het is om ineens in roddelbladen te staan.

In het kader van onze vrouwenspecial die nu in de winkel ligt (hier lees je er meer over) spraken we uitgebreid met Roxane Knetemann. Door haar vrolijke verschijning en deskundigheid is ze een graag gezien gast bij wieleruitzendingen en talkshows. 

Jarry Populier sprak haar uitgebreid en hieronder lees je enkele passages uit dat interview. Het gehele interview lees je dus in het magazine. Maar dit is alvast een mooi voorproefje, over Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten, Vandaag Inside en de ‘roem’ die er bij haar nieuwe carrière komt kijken.

Tom Dumoulin

“Tom is gewoon een geweldige sportman die geweldige dingen heeft gedaan. Dat zou je bijna vergeten, want iedereen heeft het nu over de dingen die níét zijn gelukt. Hij heeft de Giro gewonnen, op het podium van de Tour gereden, etappes gewonnen in de Vuelta, was wereldkampioen tijdrijden en dan mis ik nog een heleboel.”

“Dan ben je dus een geweldige sportman, alleen denk ik dat hij het plezier in het fietsen en presteren is kwijtgeraakt. Doodzonde, want het is echt een kneitergoede renner. Ik hoop dat iedereen hem zo ook herinnert.”

Annemiek van Vleuten

“Laatst heb ik me in een podcast kritisch uitgelaten over Annemiek van Vleuten. Dat ging over waarom ze in de Nederlandse selectie altijd een beetje lastig ligt. Ik ben haar ploeggenoot geweest en heb ook dingen opgevangen van anderen, dus heb ik mijn kijk gegeven met een persoonlijk tintje, zónder aan Annemiek te vragen wat haar visie is. Dat vond ik niet netjes van mezelf, niet professioneel genoeg.”

“Zij heeft mij daarna geappt, maar ik realiseerde me al gelijk na de opname dat ik fout zat. Het is nooit mijn bedoeling geweest om te kwetsen, maar dat heb ik wel gedaan. Daar heb ik van geleerd.”

Vandaag Inside en De Avondetappe

“Sommige mensen doen er weleens neerbuigend over, maar de meesten zijn juist positief. Ik doe hier in het dorp pilates met een groepje, dat zijn allemaal vrouwen en die vinden het hartstikke leuk. Soms hoor ik wel van mijn moeder dat ze haar vragen waarom ik daar zit, maar dat wordt mij niet gevraagd.”

“Ik zie Johan, Wilfred en René eigenlijk nooit voor de uitzending, dus het is niet dat ik heel goed met ze ben of dat ze me pamperen ofzo. Blijkbaar is er al vanaf het begin een click. Ik moet me alleen wel realiseren dat ik een soort sidekick ben en niet aan tafel zit. Ik heb een andere rol, al accepteren ze veel van me, juist door de persoon die ik ben. Ik kom uit de sport, dat is ook een mannenwereld en ik ben opgevoed in de zin van: niet zeiken, de rug rechten.”

“Ik ben niet snel geshockeerd als ze iets zeggen, daarom kom ik er makkelijk doorheen. Ik voel me welkom en die afstandelijkheid vind ik ontzettend lekker. Bij De Avondetappe is dat helemaal anders. Dione (de Graaff, red.) is de ideale gastvrouw. Dat speelt ze niet, dat is ze écht. Elke dag komen er weer nieuwe gasten binnen, die stelt ze allemaal op hun gemak. Mij omarmt ze ook de hele dag, terwijl ze ook heel hard werkt. Vind ik zó ontzettend knap.”

De roem

“Ik probeer te genieten van wat er allemaal gebeurt. Bij de NOS ben ik met het vrouwenwielrennen begonnen, daarna kwamen ook de mannen, maar het was nog allemaal relatief rustig. Dan zeg je in een split-second ja om eens naar Vandaag Inside te gaan en dan bereik je opeens een veel breder publiek en verandert je status.”

“Daarnaast heb ik het geluk dat het vrouwenwielrennen enorm in de lift zit, dus het hangt van toevalligheden aan elkaar. Ik werk ook wel hard, maar je hebt ook toeval nodig. Ik heb het nooit zo uitgestippeld dat Vandaag Inside mij aan de bar zou willen.”

“Mijn vriendinnen maken ook weleens grappen over die juice-channels. Ik ben daar helemaal niet in thuis. Hoe heet ze nou? Ja, Yvonne Coldeweijer. Grappen ze dat zij straks bij mij in de tuin ligt. Nee, joh. Wie ben ik nou? Wat valt er nou over mij te roddelen?”

“Ik weet wel dat mijn vader een paar keer in zo’n roddelblaadje stond toen ik klein was en dat we daar thuis hard om lachten. Maar ik denk niet dat ik interessant genoeg ben om een roddelrubriek te vullen, ik zal aan je denken als het wel gebeurt.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Goudhaantje Jumbo-Visma juicht niet na zege in Münsterland Giro: ‘Dacht dat het nog een ronde was’

De Münsterland Giro draaide dit jaar uitzonderlijk eens niet uit op een massasprint. Na...

🎥 Van Wilder haalt scherp uit na knappe zege: ‘We zijn niet akkoord met deze sh*t’

Niet Tadej Pogacar of Primoz Roglic, maar Ilan Van Wilder heeft de Italiaanse najaarsklassieker...

Ilan Van Wilder klopt Pogacar, Roglic & co en soleert naar winst in Tre Valli Varesine

De Italiaanse najaarskoersen volgen elkaar in sneltempo op. Gisteren won Wout van Aert nog...

UCI zet tijdsdruk achter mogelijke megafusie: “Als er iets verandert, moeten we dit voor 19 oktober weten”

In een persbericht laat de UCI - doormiddel van een statement - weten dat...

Meer zoals dit

🎥 Goudhaantje Jumbo-Visma juicht niet na zege in Münsterland Giro: ‘Dacht dat het nog een ronde was’

De Münsterland Giro draaide dit jaar uitzonderlijk eens niet uit op een massasprint. Na...

Valverde gaat vol voor wereldtitel gravel: ‘Het wordt moeilijk om mij te verslaan’

Zondag 8 oktober wordt er in de Italiaanse regio Veneto gestreden om de wereldtitel...

INEOS Grenadiers gaat rijtje af, en informeerde nu ook naar Juan Ayuso

INEOS Granadiers schijnt bij UAE Emirates ook geïnformeerd te hebben naar Juan Ayuso. Dat...