HomePelotonpraatDit is mijn top 10 van de beste sprinters van afgelopen seizoen

Dit is mijn top 10 van de beste sprinters van afgelopen seizoen

Onze redacteur stelde zijn top 10 van snelle mannen van het afgelopen wegseizoen samen. Eens met zijn rangschikking (en mis je nog namen?)

Sprintetappes- en wedstrijden worden vaak verafschuwd door mensen, maar dat gaat dan alleen om de aanloop ernaartoe, want een massasprint an sich is schitterend! Wie blonken uit afgelopen seizoen? Dit is mijn top 10 van snelle mannen van het afgelopen seizoen. Een prachtig lijstje om het mee oneens te zijn.. (of klopt-ie wel wat jou betreft?)

1) Fabio Jakobsen

Hoewel hij ‘slechts’ één Touretappe won, is Fabio Jakobsen voor mij toch de sterkste sprinter van het afgelopen seizoen. Ik sluit niet uit dat chauvinisme een beetje meespeelt. Maar ik kan het ook nog wel rationaliseren, als dat goed Nederlands is.

Jakobsen was namelijk de sprinter met de meeste zeges achter zijn naam (13) en als het een puur vlakke rit was, zal er weinig discussie zijn: Jakobsen was de rapste man van het seizoen. Dat bewees hij ook in belangrijke eendagskoersen zoals het Europees kampioenschap en Kuurne-Brussel-Kuurne.

2) Jasper Philipsen

Je zou Philipsen net zo goed op 1 kunnen zetten, maar voor mij gaf toch de doorslag dat als er na een vlakke rit/op een vlakke aankomst gesprint wordt, Jakobsen toch echt de rappere was over het algemeen.

Laat niet onverlet dat Jasper Philipsen een uitmuntend seizoen reed. Als het wat zwaarder wordt kan hij gewoon nog mee en (onder andere) dat leverde hem twee ritzeges in de Tour op. Maar een wat grotere eendagswedstrijd ontbreekt op z’n zegelijst (Parijs-Bourges tel ik daarbij niet mee).

3) Mads Pedersen

Kun je Mads Pedersen wel een pure sprinter noemen? Waarschijnlijk niet, maar toch zet ik ‘m op drie. Z’n rit in de Tour won hij niet in een massasprint, maar in de Vuelta was hij wel drie keer de rapste in een (soort) massasprint; daar pakte hij bovendien de puntentrui. Aan het einde van het seizoen reed hij zeer indrukwekkend in de rondte!

4) Olav Kooij

De 21-jarige Kooij pakte maar liefst 12 zeges afgelopen seizoen. Oké, het waren niet allemaal de grootste wedstrijden, maar hij klopte alle grote sprinters. En daarmee is hij er zelf eentje. In de Ronde van Polen boekte hij z’n eerste World Tour-winst.

Duimpje omhoog voor Olav Kooij! | Photo: Rene Ohlgen/Cor Vos © 2022

5) Arnaud Démare

de 31-jarige Fransman eindigde z’n seizoen sterk met een overwinning in Parijs-Tours, maar staat toch vooral op vijf vanwege z’n sterke Giro. Hij was veruit de beste sprinter in de Ronde van Italië en pakte er naast z’n drie ritzeges ook de paarse puntentrui.

6) Dylan Groenewegen

Groenewegen pakte een emotionele Tour-rit maar was, met name in het begin van het seizoen, wel wat te wisselvallig. Z’n grootste progressie boekte hij in het bergop rijden. Groenewegen kan bergop langer mee dan Jakobsen.

7) Arnaud De Lie

Wat voor Kooij geldt, geldt nog meer voor de 20-jarige Belg van Lotto. Hij boekte z’n negen zeges niet in de meest aansprekende wedstrijden, maar hij liet zich wel nadrukkelijk gelden. Na Olav Kooij de beste jonge sprinter van het seizoen.

8) Sam Bennett

De Ier was mede door fysieke klachten in het begin van z’n seizoen nergens, maar in de Vuelta was hij daar. Z’n twee etappezeges (die er zonder lead-out Danny van Poppel niet waren geweest) bezorgen hem een achtste plek in dit lijstje.

9) Tim Merlier

Merlier kende toch wel een wat teleurstellend seizoen, maar hij kroonde zich wel tot Belgisch kampioen. Daarnaast pakte hij ook nog ritten in de Tirreno en pakte hij Nokere Koerse en Brugge-De Panne. Pech zette een streep door z’n Giro; in de Vuelta was hij niet top.

10) Mark Cavendish

De Manx Missile kende absoluut niet zo’n wonderseizoen als het jaar ervoor. Maar toch pakte hij op z’n 37ste maar mooi een ritje in de Giro mee, werd hij Brits kampioen en won hij ritten in de UAE Tour en de Ronde van Oman.

Cav na z’n ritzege in de Giro | Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022

Pechvogel van het seizoen) Caleb Ewan

Zowel in de Tour als in de Giro zagen we een gehavende Ewan in de rondte rijden. In Italië kwam hij in de eerste etappe hard ten val en moest hij uiteindelijk in de twaalfde rit opgeven. Ook de Tour werd een sof met een achtste plek op de Champs als beste resultaat.

Hors Categorie) Lorena Wiebes

Het was je misschien al opgevallen: er staan alleen maar mannen in deze top 10. Toch wil ik graag één vrouw specifiek benoemen. Ze krijgt een ereplaats in deze top 10: Lorena Wiebes. Ze verloor geloof ik één massasprint die om de zege ging het afgelopen seizoen en was dus heer en meester (of hoe zeg je dat als het over vrouwen gaat?). Met recht dé sprintkoningin van het peloton.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Israel-Premier Tech neemt maatregelen, renners en staf in neutrale outfit

Helaas laat de oorlog in Gaza naar aanleiding van de terroristische aanvallen van Hamas...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

📸 Evenepoel en Van der Poel samen op pad langs de Spaanse kust

De wereldkampioen en de Belgische kampioen vertoeven al enkele weken aan de Spaanse kust,...

Column | End of an era: de bruine broek is niet meer (en dat doet stiekem pijn)

Ik heb de blues. De bruinebroekenblues. Het nieuws sloeg in als een bom bij...

Meer zoals dit

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

📸 Evenepoel en Van der Poel samen op pad langs de Spaanse kust

De wereldkampioen en de Belgische kampioen vertoeven al enkele weken aan de Spaanse kust,...

Nathan Van Hooydonck over jeugdidool Cancellara: ‘Ik stond klaar voor een handtekening, maar hij reed me zo voorbij’

In gesprek met De Rode Lantaarn vertelt hij over Cancellara, die sowieso niet heel...