IJzersterke Lars van der Haar wint na indrukwekkende sprint Koppenbergcross

Lars van der Haar viel in de laatste ronde, maar wist nog terug te keren en met een ongekende machtsexplosie de Koppenbergcross te winnen.

Maasmechelen Wereldbeker veldrijden 2022 men

In tegenstelling tot bij de vrouwen duurde het bij de mannen even voordat er verschillen ontstonden. Na drie keer Koppenberg deden nog zeker acht renners mee om de zege, ondanks dat Eli Iserbyt, die de voorbije drie jaar wist te winnen op de Koppenberg, in de eerste ronde al doortrok.

Iserbyt wist echter geen gat te slaan met de Baloise Trek Lions-renners Thibau Nys, Lars van der Haar en Pim Ronhaar. Zij konden het tactische spelletje spelen, maar Iserbyt had met Michael Vanthourenhout ook nog een ploegmaat aan zijn zijde. De zesde renner die zich tussen de besten wist te mengen, was de verrassende Lander Loockx. Achter hen zaten nog drie renners dicht, maar zij hadden duidelijk moeite met het tempo vooraan.

In de derde ronde besloot Vanthourenhout eens vol door te trekken. Door die demarrage verloren Ronhaar en Loockx de aansluiting, maar zij wisten toch nog een keer terug te keren en even later wisten zelfs nóg drie renners de aansluiting te maken halfweg de cross. Het was voor Iserbyt het sein om vol door te trekken in de ronde die volgde. Op de Koppenberg had hij ineens een flink gat, maar op indrukwekkende wijze dichtte Van der Haar het.

Kettingproblemen

Voor Iserbyt was het niet genoeg, want hij trok nog eens enorm door. De Nederlander moest een paar seconden laten, maar brak geen moment. Vervolgens vloog de ketting van Iserbyt eraf, waardoor Van der Haar ineens voorop lag. Maar al snel kwamen de twee besten weer samen. Vanuit de achtergrond kwam ook ineens Vanthourenhout weer sterk opzetten.

Zo werd het een heerlijke driestrijd op de Koppenberg tussen Van der Haar en de twee ploegmaten. De mannen van Bingoal-Pauwels Sauzen vielen om de beurt aan, maar Van der Haar was ijzersterk en kon alle aanvallen beantwoorden. Met drie gingen ze dan ook de laatste ronde in. In de slotronde leek het beslist toen Van der Haar op zijn plaat ging en Vanthourenhout op kop raakte. Alleen wachtte nog de loodzware laatste keer Koppenberg.

Dat bleek met regelrecht een beest te zijn, want Vanthourenhout parkeerde in de laatste honderden meters en met een indrukwekkende sprint wist een ijzersterke Van der Haar ook Iserbyt achter zich te laten. De Woudenberger schreef op die manier voor het eerst de Koppenbergcross op zijn naam.

Nieuws
  • Maasmechelen - Belgium - cycling - VAN DER HAAR Lars (NED) of BALOISE TREK LIONS pictured during Worldcup Cyclocross race men elite in Maasmechelen, Belgium - Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022