HomeAchtergrondQuintana nog steeds zonder ploeg, toekomst onzeker

Quintana nog steeds zonder ploeg, toekomst onzeker

De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana heeft nog altijd geen ploeg gevonden en de tijd dringt.

Het loopt niet lekker voor Nairo Quintana. De Colombiaanse wielrenner wordt er van verdacht de verboden pijnstiller Tramadol gebruikt te hebben tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk. Ook zijn team Arkéa-Samsic heeft hij ondertussen verlaten en de zoektocht naar een nieuwe ploeg verloopt stroef. Moet de voormalige winnaar van de Giro en de Vuelta vrezen voor zijn verdere carrière?

Even terug in de tijd: op 17 augustus liet de UCI een bom vallen door bekend te maken dat er bij Nairo Quintana sporen van de verboden pijnstiller Tramadol gevonden zijn bij een controle tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk. Zijn resultaten uit de Tour werden onmiddellijk geschrapt. Quintana ontkende alles en tekende meteen beroep aan bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS). Maar die hebben tot op heden nog geen uitspraak gedaan.

Nieuwe ploeg?

Ook zijn sprookjeshuwelijk met Arkéa-Samsic is intussen voorbij en er blijkt niet meteen een ploeg te zijn die de Colombiaanse berggeit aan boord wil halen.

Volgens geruchten werd hij al gelinkt aan de Franse ploegen AG2R Citroën Team, Groupama-FDJ en Cofidis, maar die hebben één voor één hun interesse ontkend. Een overstap naar Astana Qazaqstan Team zag teambaas Vinokourov ook niet meteen zitten. En dus zit de klimgeit uit het Andesgebergte nog steeds zonder ploeg.

Dat er geen enkele ploeg een fenomeen als Quintana een contract wil aanbieden lijkt alles te maken hebben met de Tramadol-affaire waarin top op heden nog steeds geen uitspraak is gedaan door het TAS. Doping heeft, zeker in het huidige wielrennen, geen plaats en het is dan ook logisch dat sponsoren ver weg willen blijven van alles wat met doping te maken heeft. Dat lijkt ook de reden waarom hij bij Arkéa niet langer welkom is.

Toekomst

Naast het feit dat er geen interesse is vanuit ploegen, hebben de meeste teams hun ploeg ook gewoon al gebouwd voor volgend seizoen. Het ziet er dus zacht uitgedrukt niet al te best uit voor de klimmer. Als Quintana volgend jaar nog op de fiets wil rijden kan hij maar beter heel snel een team vinden en hopen dat het TAS hem snel vrijspreekt in de Tramadol-affaire.

De renner zelf lijkt zich op het eerste zicht niet echt zorgen te maken. Hij reed een tijdje geleden nog mee met zijn eigen Gran Fondo in Mexico en lijkt op dit moment met de familie op vakantie. Zijn trainingen werkt hij momenteel af in een neutrale outfit.

Er wacht hem ongetwijfeld een moeilijke winter en laten we hopen voor hem dat het TAS zich zo snel mogelijk uitspreekt over de zaak. Want met de flitsen die hij ons het voorbije seizoen liet zien is hij allesbehalve klaar voor zijn wielerpensioen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Groenewegen sprint met twee vingers in de neus naar zege in Saudi Tour: ‘Een geweldig begin van het seizoen’

De eerste etappe in de Saudi Tour werd gekenmerkt door slechte wegen, enorme snelheden...

Gerben de Knegt vol vertrouwen voor WK: ‘Ik denk dat Mathieu zal winnen na een spannende slotronde waarin hij Van Aert lost’

Afgelopen weekend won zowel Van Aert als Van der Poel op indrukwekkende wijze. De...

Geen zorgen om knieblessure Bernal: ‘Hij is onderzocht en er is niets zorgelijks’

De Colombiaan van INEOS Grenadiers kampte namelijk met knieklachten. Vorig jaar brak Bernal onder...

Meer zoals dit

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Onfortuinlijke Bouhanni komt negen maanden na horrorcrash opnieuw keihard ten val

De 32-jarige topsprinter van Arkéa-Samsic kwam in april vorig jaar tijdens de Ronde van...

Tomas Van Den Spiegel over kritiek op wereldbeker: ‘Overaanbod in Vlaanderen is grote pijnpunt van de cross’

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics is ambitieus. Hij wil het veldrijden...