Het wonderbaarlijke herstel van Milan Vader: van maar 30 seconden kunnen staan naar

Milan Vader verbaasde z'n trainer met z'n snelle herstel na de zware crash in Baskenland. Was eerst al moe na een hapje eten, maar een paar maand later reed hij de Ronde van Kroatië.

ZLM Tour 2022 stage 3

In de Ronde van het Baskenland sloeg begin april het noodlot toe voor Milan Vader. Net overgestapt naar Jumbo-Visma en het wegwielrennen (hij blijft wel mountainbiken) crashte de Zeeuw hard. Hij raakte in coma, maar raakte daar gelukkig ook weer uit.

Daarna volgde een lang en zwaar herstel. Maar hij is terug. In het Engelse magazine Cycling Weekly vertellen Vader en z'n trainer over die weg terug. Vijf maanden na de crash was Vader terug in koers in de CRO Race. Wonderbaarlijk snel.

Zeker als je nagaat dat Vader eigenlijk weer opnieuw moest leren fietsen, leren zelfs. Vlak nadat hij uit z'n coma raakte kon hij niet eens dertig seconden op z'n benen staan, was hondsmoe na alleen maar even wat eten. Op de rollen reed hij hooguit een kwartier aan 30 watt.

Beginnen vanaf nul

"Ik begon vanaf nul, echt nul. Ik was wel zeer gemotiveerd en vanaf het moment dat we iets meer structuur aanbrachten in mijn trainingen ging het eigenlijk perfect."

Vier maanden later kon hij mee op trainingskamp met de ploeg. "Mijn wattages voor vijf minuten waren gelijk aan die uit december. Mijn trainer zei daar dat ik klaar was voor Kroatië. Vanaf de eerste etappe was ik zo blij om vooraan weer om posities te vechten."

Vader haalt inspiratie uit collega's die iets soortgelijks overkwam. "Ik kijk naar mannen als Fabio Jakobsen, die na een zware crash sterker terug zijn gekomen. Zolang je gemotiveerd bent is je lichaam in staat om gekke dingen te doen, bijna alles is mogelijk."

Trainer Tim Heemskerk

De trainer die zei dat hij klaar was voor de CRO Race in Kroatië is Tim Heemskerk, die in eerste instantie daar helemaal niet aan dacht. "Ik wilde in het begin alleen maar dat hij weer een normaal leven zou kunnen leiden, maar al snel maakte hij een enorme progressie. Hij is er altijd vol voor gegaan en heeft keihard gewerkt."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022