Team Jumbo-Visma is met de 5 aankopen voor 2023 weer een beetje sterker geworden

Team Jumbo-Visma is voor 2023 weer een beetje beter geworden. We zetten de vijf aankopen van de Nederlandse ploeg op een rijtje.

Giro di Lombardia 2022

Dylan van Baarle

Dylan van Baarle behoeft natuurlijk geen introductie, want als winnaar van Parijs-Roubaix en runner-up van de Ronde van Vlaanderen geldt hij als een van de beste Nederlandse renners van het moment. Met Van Baarle kan de ploeg bovendien alle kanten op, want je kunt hem zien als een soort Wout van Aert-light. Hij behoort tot de beste renners van het voorjaar, maar kan ook iets forceren in grote rondes. Van Baarle was de ideale aankoop voor de ploeg.

Wilco Kelderman

Er is de nodige kritiek geweest op Team Jumbo-Visma de voorbije tijd. De ploeg zou haar Nederlandse wortels verkwanselen. Daarom waren de beleidsbepalers er alles aan gelegen om sterke Nederlanders binnen te halen. Eén van hen: Wilco Kelderman. Voorzichtig klinkt al hier en daar dat men binnen Team Jumbo-Visma heel veel van Kelderman verwacht. Kelderman is een ideale extra helper voor in het hooggebergte, maar heeft ook de kwaliteiten om voor eigen kans te gaan.

Jan Tratnik

Mathieu Heijboer heeft in het verleden tegen Wieler Revue verteld dat men binnen Team Jumbo-Visma graag op zoek gaat naar renners die een goede tijdrit in hun benen hebben. Dat zijn automatisch ook goede wegrenners namelijk. Iemand zoals Jan Tratnik. De Sloveen heeft een grote motor en kan op verschillende terreinen uit de voeten. Door de komst van Kelderman en Van Baarle sneeuwt zijn transfer enigszins onder. Advies: kijk zijn uitslagen van dit jaar even door!

Attila Valter

Bij Groupama-FDJ was het talent van Attila Valter al onmiskenbaar. De Hongaar droeg in 2021 de roze trui in de Giro d'Italia en eindigde dit seizoen vierde in Strade Bianche. En aan Christophe Laporte hebben we gezien wat een goede renner uit een Franse ploeg kan worden bij Team Jumbo-Visma. Valter zal vooral heuvel- en bergop de kopmannen moeten bijstaan en ongetwijfeld zal hij ook zelf kansen krijgen.

Thomas Gloag

De meest onbekende renner van de vijf aankopen is Thomas Gloag. De Brit komt over vanuit de beloftecategorie, waarin hij vorig jaar al toonde zeer talentvol te zijn. Gloag behoorde tot de vijf beste klimmers van de Tour de l'Avenir. Samen met onder anderen Gijs Leemreize en Carlos Rodríguez. Die editie viel hij alleen uit.

Ook dit jaar viel Gloag uit in de Tour de France voor beloften, nadat hij al een rit had gewonnen overigens. In het Italiaanse najaar liet Gloag bovendien zien wat hij bij de profs kan. In koersen als de Giro dell'Emilia en Gran Piemonte was hij als stagiair de beste renner van Team Jumbo-Visma.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022