HomeAchtergrondAlaphilippe blikt terug: 'Zwaarste seizoen uit mijn carrière'

Alaphilippe blikt terug: ‘Zwaarste seizoen uit mijn carrière’

Voor Julian Alaphilippe was het een seizoen om snel te vergeten. Hij legt uit waarom het voor hem het zwaarste seizoen uit z'n carrière was.

Hij mocht dan wel het hele jaar door rondrijden in de regenboogtrui, Julian Alaphilippe reed allesbehalve zijn beste seizoen. De Fransman kreeg het hele seizoen af te rekenen met valpartijen, ziekte en blessures en wist geen grote koersen te winnen.

“2022 was voor mij het seizoen van de veerkracht” vertelt hij tegen Cyclingnews. “Het voorbije seizoen kwam ik geen enkele keer 100 procent fit aan de start, telkens opnieuw was ik aan het terugvechten na een eerdere blessure of ziekte. Dat was heel lastig want ik win heel graag en ben het ook gewend om te winnen. Die regenboogtrui maakte het enkel nog moeilijker”.

“Ik deed zo hard mijn best om hard te trainen en terug te vechten, maar de tegenslagen bleven komen. Dat telkens opnieuw terug moeten komen was eigenlijk moeilijker dan de valpartijen zelf”.

“Ik had enorm veel veerkracht nodig om na elke tegenslag terug te kunnen vechten. Dat lukte gelukkig wel terwijl ik ver weg van wedstrijden herstelde van mijn blessures. Als renner moet je over heel wat veerkracht beschikken omdat je heel vaak tegenslagen te verwerken krijgt”.

Door alle pech kwam Alaphilippe slechts aan 45 koersdagen en wist hij amper twee keer te zegevieren. De malaise begon al in bij aanvang van het seizoen toen hij een belangrijk trainingskamp miste door een verkoudheid.

Vervolgens kwam hij ten val in de Strade Bianche. In Luik-Bastenaken-Luik ging hij opnieuw keihard tegen de vlakte met een klaplong, gebroken ribben en een gebroken schouderblad als gevolg. Door zijn blessures miste hij de Tour.

Onmiddellijk na de overwinning op ‘zijn’ muur van Hoei, kreeg hij het coronavirus te pakken en bij zijn wederoptreden in de Vuelta ging hij nogmaals tegen de grond.

“Dit alles maakte van dit seizoen het zwaarste seizoen uit mijn hele carrière. Aan de andere kant heb ik zo veel meer tijd kunnen doorbrengen met mijn familie. Mijn vrouw Marion en zoontje Nino speelden een cruciale rol voor mij om elke tegenslag te helpen verwerken. De steun en liefde die je van je familie krijgt helpt je om elk probleem met een lach tegemoet te gaan en terug te vechten.”

“Door mijn zoon kan ik alles in het leven veel meer in perspectief plaatsen, dankzij hem begrijp ik welke zaken echt belangrijk zijn in het leven”.

Ook op mentaal vlak heeft zijn seizoen vol valpartijen sporen nagelaten. “Ik heb iets meer dan vroeger angst om te vallen, ik ga nu niet opeens meer in de remmen gaan, maar ik voel wel wat meer gevaar”.

Hij is echter hoopvol naar volgend seizoen toe. “Ik voel geen pijn meer en niets houdt me tegen om er in 2023 weer voluit voor te gaan”.

Wat betreft het stijgende aantal valpartijen in het peloton, ziet Alaphilippe niet meteen een oplossing. “20 jaar geleden was wielrennen ook al gevaarlijk en dat zal nooit veranderen, wielrennen is gewoon een gevaarlijke sport”.

Op dit moment blijft Alaphiippe bewust buiten de  schijnwerpers en geniet hij van de tijd die hij heeft met zijn familie. Hij was dan ook niet aanwezig op de presentatie van de Tour de France. Zijn vrouw daarentegen mocht in Parijs de Tour de France Femmes presenteren. “Ze heeft heel wat verantwoordelijkheden en ik vind het geweldig om mijn partner zo’n belangrijke rol te zien spelen, ik ben trots op haar”, kinkt het.

Ondanks alle tegenslagen van het voorbije seizoen, gaat Alaphilippe volle moed het nieuwe seizoen tegemoet. “Ik kijk al uit naar een goede winter zodat ik in 2023 opnieuw de grootste koersen kan winnen”. Hij heeft twee belangrijke doelen met name de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Frankrijk. Dat maakt zijn programma ook perfect complementair met dat van Remco.

“Al sinds ik kind was keek ik naar de Ronde van Vlaanderen, het is één van mijn favoriete wedstrijden. De Ardennenklassiekers staan uiteraard ook op mijn programma, maar de Ronde van Vlaanderen is mijn hoofddoel in het voorjaar”.

Zijn andere grote doel voor 2023 is de Tour. “De Tour is zo uniek en kan je met geen enkele andere wedstrijd vergelijken. Ik heb er zo’n mooie herinneringen aan en het publiek is geweldig”.

Tot slot hoopt de Fransman om volgend seizoen terug de renner te zijn die hij was voor zijn baaljaar.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Groenewegen sprint met twee vingers in de neus naar zege in Saudi Tour: ‘Een geweldig begin van het seizoen’

De eerste etappe in de Saudi Tour werd gekenmerkt door slechte wegen, enorme snelheden...

Gerben de Knegt vol vertrouwen voor WK: ‘Ik denk dat Mathieu zal winnen na een spannende slotronde waarin hij Van Aert lost’

Afgelopen weekend won zowel Van Aert als Van der Poel op indrukwekkende wijze. De...

Geen zorgen om knieblessure Bernal: ‘Hij is onderzocht en er is niets zorgelijks’

De Colombiaan van INEOS Grenadiers kampte namelijk met knieklachten. Vorig jaar brak Bernal onder...

Meer zoals dit

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Onfortuinlijke Bouhanni komt negen maanden na horrorcrash opnieuw keihard ten val

De 32-jarige topsprinter van Arkéa-Samsic kwam in april vorig jaar tijdens de Ronde van...

Tomas Van Den Spiegel over kritiek op wereldbeker: ‘Overaanbod in Vlaanderen is grote pijnpunt van de cross’

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics is ambitieus. Hij wil het veldrijden...