Michael Vanthourenhout is Europees kampioen! Onfortuinlijke van der Haar wordt tweede

De mannen streden deze middag om de Europese titel in het veldrijden. Na een droog weekend gingen de hemelsluizen bij de mannenwedstrijd dan toch open.

European Championships Cyclocross 22 men elite

Het werd een spannende en incidentrijke strijd. Michael Vanthourenhout won net als vorig jaar op de Citadel van Namen en mag een jaar lang rondrijden in de Europese kampioentrui. Lars van der Haar kende enkele pechmomenten en werd tweede. Topfavoriet Eli Iserbyt stelde teleur en verliet de wedstrijd voortijdig.

Na enkele mindere wedstrijden dook Eli Iserbyt deze keer als eerste het veld in. Zijn grootste belager en titelverdediger Lars van der Haar zat al snel in zijn wiel. Het duo legde in de openingsronde al meteen een razendsnel tempo op en sloeg een gaatje.

Na amper 5 minuten sloeg het noodlot toe voor Iserbyt. Op de gevreesde schuine strook kreeg hij te maken met kettingproblemen. Lars van der Haar was gaan vliegen.

Op de gevaarlijke afdaling richting kasseistrook maakte van der Haar echter een schuiver waardoor Michael Vanthourenhout kwam aansluiten. Vanthourenhout, die vorig jaar nog won in Namen, leek helemaal in zijn sas en zette van der Haar onder druk. Van der Haar liet zich niet doen en ook Vanthourenhout maakte foutjes. Het zorgde voor een ultraspannende tweestrijd. Laurens Sweeck achtervolgde op de derde plaats.

In de vierde ronde ging Vanthourenhout onderuit op de afdaling richting kasseien waardoor van der Haar opnieuw een gat kon slaan. Eli Iserbyt kwam niet in het stuk voor en verliet de wedstrijden na amper 23 minuten.

In Namen ben je echter nooit zeker van de zege. Van der Haar reed halverwege de wedstrijd lek waardoor Vanthourenhout opnieuw kon aansluiten. Kort daarna kwam van der Haar ook nog eens ten val. Vanthourenhout kon op die manier 17 seconden weg rijden van Lars van der Haar.

De winnaar leek gekend. Van der haar reed zich te pletter, maar kwam nauwelijks dichter. Op twee ronden van het einde telde de voorsprong van Vanthourenhout 23 seconden.

Een dolblije Michael Vanthourenhout reed uiteindelijk solo naar de finish. Lars van der Haar kwam binnen op 40 seconden en pas op twee minuten volgde Laurens Sweeck die zich tevreden moet stellen met een bronzen medaille.

Van der Haar baalt

Lars van der Haar slaagde er niet in zijn Europese titel te verlengen. Fysiek was hij nochtans in bloedvorm, maar door enkele pechmomenten werd zilver het hoogst haalbare.

"Voor mijn lekke band had ik alles onder controle. Daarna zette Vanthourenhout zijn brommer aan waardoor ik fouten begon te maken. Ik knalde ook nog eens recht op een paal en daar heb ik last van".

"Fysiek waren we aan elkaar gewaagd en bergop was ik misschien zelfs beter, maar Vanthourenhout maakte minder fouten en is dus de verdiende winnaar".

Nieuws
  • Photo: Sebastien Smets/PN/Cor Vos © 2022