Fem van Empel: 'Ik verbaas mezelf week na week'

Er komt veel op Fem van Empel af dit seizoen nu ze domineert in het veld, maar ze laat zich niet gek maken.

European Championships Cyclocross 22 women

Ze won alle wereldbekerwedstrijden die dit seizoen tot dusver op het programma stonden en afgelopen zaterdag kreeg zelfs materiaalpech haar er niet onder. Na een inhaalrace kroonde Fem van Empel zich in Namen tot Europees kampioene in de cross.

Reden genoeg voor Sporza om een reportage over de pas net twintig geworden Van Empel te maken. In de camper zien een bescheiden jonge vrouw, maar wel eentje die weet wat ze wil.

"Ik heb nu al vrij veel meegemaakt in de sport, maar er zal me ongetwijfeld nog wel wat te wachten staan. Voor de buitenwereld kom ik misschien uit het niets, maar ik werk al drie jaar lang met mijn coach naar een einddoel. Het komt er steeds meer uit."

Toch had ze niet verwacht dat ze alle wereldbekers zou winnen en nu al Europees kampioene bij de grote vrouwen zou zijn. "Ik verbaas mezelf week na week. Op het EK was ik vooral heel relaxed en niet bezig met de verwachtingen van de buitenwereld. Bij de wereldbekers voel ik meer druk."

Door haar goede prestaties komt er veel meer op haar af. Maar ook daar lijkt ze vrij relaxed mee om te gaan. "Mensen kunnen schrijven en zeggen wat ze willen, maar ik ben en ik blijf gewoon Fem."

Veld, weg of MTB?

En dus laat Van Empel zich ook niks aanpraten over wat ze moet doen als ze in januari naar Team Jumbo-Visma verkast en gaat koersen aan de zijde van Marianne Vos. Het veld, de weg, MTB; Van Empel ziet het wel.

"Lopen, fietsen en de technische vaardigheden van het veldrijden, dat ligt me wel. Maar ook het mountainbike interesseert me en het wegwielrennen is een grote ontdekkingsreis. Ik hou wel van de afwisseling. De toekomst zal uitwijzen welke keuze ik maak, of dat het een combinatie wordt.

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022