7 tips om in de winter gewoon lekker verder te kunnen fietsen

Koukleumen, we hebben tips voor jullie! In het artikel lees je hoe je de winter al fietsend doorkomt.

Bicycle Courier in Montreal during a blizzard

De winter staat weer voor de deur, de dagen worden korter en de temperatuur zakt. Voor velen onder ons vliegt de fiets dan op zolder. Toch is het zonde om de fiets aan de kant te zetten als het wat kouder wordt. Hieronder volgen 7 tips die jou gaan wapenen om toch die koude winterse ritten te doorstaan.

1) Investeer in geschikte kledij

De juiste kledij dragen is misschien wel het belangrijkste aspect waar je als renner in de winter rekening moet mee houden. Onderkoeling door koude en/of regen moet je te allen tijde vermijden. Een thermoshirt is hierbij een absolute must. Vrijwel alle kledingmerken bieden ze aan en ze zijn helemaal niet zo duur.

Ook een goed winterfietsjack en warme handschoenen mogen niet ontbreken. Arm- en beenstukken zijn handig als je geen lange broek of shirt met lange mouwen wil kopen. Tot slot zorgen overschoenen er voor dat het lekker warm blijft aan je voeten.

2) Kies de juiste fietsverlichting

In de winter kan het al heel vroeg donker worden. Zeker wie pas na zijn werk tijd heeft om op de fiets te kruipen, rijdt dan meestal in het donker. Goede fietsverlichting is daarom heel belangrijk. Je wil immers zien waar je rijdt en ook voor je eigen veiligheid val je best zo goed mogelijk op in het verkeer.

3) Ga voor reflecterende kledij

Net als goede fietsverlichting zorgt reflecterende kledij ervoor dat je opvalt en zo op een veilige manier kan deelnemen aan het verkeer. Wanneer je bijvoorbeeld een winter fietsjack koopt, kies er dan ééntje met reflecterende delen.

4) Neem eens de mountainbike

Ben je de lange saaie ritten in de koude beu? Ga eens gaan mountainbiken! Niets zo avontuurlijk als vlammen door de bossen en jezelf testen op de meest uitdagende hindernissen. Mountainbiken is een stuk intensiever waardoor je het vanzelf warmer krijgt. Bovendien oefen je tijdens het mountainbiken jouw technische skills.

5) Pas je fiets aan

In de winter zijn de wegen vaak nat of zelfs glad. Een breder bandenprofiel helpt je dan om met iets meer vertrouwen op de fiets te zitten. Spatborden houden het regenwater tegen zodat jij lekker droog blijft. Vergeet natuurlijk ook niet je fiets te onderhouden. Regen zorgt er namelijk voor dat je fiets veel meer afziet.

6) Neem een koffiepauze

Krijg je het toch te koud? Maak dan een tussenstop bij jouw favoriete koffiebar! Zo krijg je het terug warm en beloon je jezelf omdat je ondanks het grille weer toch op pad bent vertrokken.

7) Haal die fietstrainer boven

Wie het echt helemaal niet ziet zitten om de koude of de regen te trotseren, kan altijd binnen op de fietstrainer trainen. Dat is misschien niet het meest spannende, maar je blijft warm en droog en je kan altijd jouw favoriete Netflix serie opzetten om het wat aangenamer te maken.

Zelf in het zadel
  • Beeld: iStock