De plekjes worden schaars bij Team Jumbo-Visma: hoe ziet de toekomst eruit voor de Nederlandse topploeg?

Wout van Aert verlengde onlangs zijn contract bij Team Jumbo-Visma en ligt nog lang vast, maar de plekken worden schaars bij de ploeg.

Tour de France 2022 stage 21

2027

Aflopende verbintenis: Jørgen Nordhagen

Voor 2027 ligt voorlopig één renner vast, namelijk Jørgen Nordhagen. De Noor was afgelopen seizoen de beste eerstejaars junior ter wereld en rijdt vanaf 2024 voor de opleidingsploeg om een jaar later door te stromen.

2026

Aflopende verbintenis: Per Strand Hagenes, Johannes Staune-Mittet, Wout van Aert, Loe van Belle

Naast Nordhagen heeft nog een drietal renners al een profcontract zonder dat ze in 2023 voor de profploeg uitkomen. Per Strand Hagenes, Johannes Staune-Mittet en Loe van Belle uit de opleidingsploeg zijn al verzekerd van een plekje in het profteam. De toekomst van Wout van Aert is ook verzekerd bij de ploeg, want hij ligt dus ook nog vast tot en met 2026.

2025

Aflopende verbintenis: Tiesj Benoot, Thomas Gloag, Wilco Kelderman, Primoz Roglic, Attila Valter, Dylan van Baarle

Vier van de vijf aankopen voor 2023 (Gloag, Kelderman, Valter, Van Baarle) hebben een driejarig contract getekend bij Team Jumbo-Visma. Naast de nieuwelingen hebben Merijn Zeeman en co ook alvast geïnvesteerd in Tiesj Benoot en kopman Primoz Roglic. Over hun contract hoeven ze zich bij Team Jumbo-Visma voorlopig ook nog niet te buigen.

2024

Aflopende verbintenis: Koen Bouwman, Michel Hessmann, Lennard Hofstede, Sepp Kuss, Jan Tratnik, Milan Vader, Mick van Dijke, Tim van Dijke, Nathan Van Hooydonck, Jonas Vingegaard

Na zijn Tour de France-zege is de status van Jonas Vingegaard uiteraard veranderd. De Deen ligt nog vast tot en met 2024 en uit deze groep renners zal het vooral zaak zijn voor Team Jumbo-Visma om Vingegaard en in mindere mate Sepp Kuss langer vast te leggen. Al is er nog niet enorm veel haast bij geboden. Bouwman vertelde Wieler Revue in gesprek te zijn over contractverlenging.

2023

Aflopende verbintenis: Edoardo Affini, Rohan Dennis, Tobias Foss, Robert Gesink, Olav Kooij, Steven Kruijswijk, Christophe Laporte, Gijs Leemreize, Sam Oomen, Timo Roosen, Tosh Van der Sande, Jos van Emden

Hoe dan ook zullen er door de komst van Hagenes, Staune-Mittet en Van Belle minstens twee jongens moeten vertrekken volgend jaar. Tel daarbij op dat de opleidingsploeg met Archie Ryan nog een laatstejaars belofte heeft rondlopen die van zeer hoog niveau is en je kunt stellen dat de plaatsjes bij Team Jumbo-Visma schaars zijn.

Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Jos van Emden zijn in de herfst van hun loopbaan beland en het is nog maar de vraag of ze doorgaan (Kruijswijk wil dat sowieso), maar zij zullen als cultuurbewakers een stevigere vinger in de pap hebben dan anderen. De renners waar Team Jumbo-Visma prioriteit van maakt voor volgend jaar zijn ongetwijfeld Olav Kooij en Christophe Laporte.

Diverse renners zijn inmiddels weggezakt in de hiërarchie. Zo weten Rohan Dennis, Sam Oomen en Gijs Leemreize nog niet of ze dit seizoen überhaupt een grote ronde zullen rijden. Verder heeft ook wereldkampioen tijdrijden Tobias Foss teleurgesteld gereageerd op zijn programma. Hij was liever niet als pure knecht meegegaan naar de Giro d'Italia.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022