Ceylin Alvarado in tranen na overwinning in Jaarmarktcross

Een zege die Ceylin Carmen del Alvarado meer dan gegund is na een zware periode.

Superprestige cyclocross Ruddervoorde women 2022

De Jaarmarktcross voor de Superprestige in Niel stond bij de vrouwen vooral in het teken van de vrouwen die er niet bij waren. Jonkies Fem van Empel, Puck Pieterse, Shirin van Anrooij en Blanka Vas focussen op de wereldbeker van aanstaand weekend in de Beekse Bergen.

Ook Marianne Vos was er niet bij op deze Wapenstilstand-vrijdag (eenb vrije dag voor de Belgen). Hetzelfde gold voor Lucinda Brand (komt terug van een blessure) en Annemarie Worst (juist net geblesseerd).

Een gouden kans dus voor de vrouwen die er wel bij waren. Daarvan bleken Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado al snel over de beste benen te beschikken. De beslissing viel in de laatste ronde, waar Alvarado het op het wasbord even probeerde en ook lopend door de zandbak een heel klein gaatje sloeg.

Dat gaatje hield ze vast en breidde ze iets uit, want Betsema eindigde uiteindelijk op 5 seconden. Inge van der Heijden legde op 54 seconden beslag op de derde plek, tien seconden voor Aniek van Alphen. Sanne Cant was op de vijfde plek de eerste niet-Nederlandse.

De overwinning betekende voor Ceylin del Carmen Alvarado de eerste zege in bijna twee jaar tijd. De 24-jarige Rotterdamse kende veel tegenslag de afgelopen jaren; zo werd ze ver teruggeslagen door een virus. Na afloop liet ze dan ook tranen de vrije loop.

Zware val Wiebes?

Lorena Wiebes kwam ook aan het vertrek in Niel, maar kwam mogelijk zwaar ten val. Halverwege de cross zagen we een renster in een ambulance worden afgevoerd met daarbij een verzorger in DSM-kledij. We kunnen nog niet officieel bevestigen of het daadwerkelijk Wiebes was die op de brancard lag.

UPDATE

Goed nieuws over Wiebes: zij was het niet die in de ambulance werd afgevoerd, want ze staat gewoon in de uitslag. De Zuid-Hollandse werd 22e op iets meer dan zes minuten van winnares Ceylin del Carmen Alvarado.

Cyclocross
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022