Laurens Sweeck zegeviert in Niel, gehavende Iserbyt eindigt na inhaalslag als vierde

Laurens Sweeck heeft de Superprestige-cross van Niel gewonnen. Hij bleef Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout voor.

Maasmechelen Wereldbeker veldrijden 2022 men

Vooraf waren twee vragen te beantwoorden in Niel: uiteraard wie er zou winnen, maar ook hoe Eli Iserbyt het zou doen. De Belg domineerde aan het begin van het seizoen, maar heeft de laatste weken last van zenuwpijn in zijn rug. Kwaad kan het niet, maar zeker tijdens het EK hinderde het hem duidelijk op de fiets.

De start was nog redelijk hoopgevend voor Iserbyt, maar hoe verder de cross vorderde, hoe verder hij wegzakte. Er leek dus duidelijk nog iets niet goed in zijn rug. Afgelopen woensdag onderging Iserbyt een scan waaruit bleek dat crossen geen kwaad kan, maar het moge duidelijk zijn dat hij niet op zijn hoogste niveau rondrijdt. Het leek, want Iserbyt kwam in de laatste rondes ineens weer heel sterk opzetten en hij eindigde uiteindelijk als vierde.

Dan de koers: bij het ingaan van de vierde ronde sloeg Laurens Sweeck ineens een flink gat. Achter hem kwamen onder anderen Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar, de tweede besten van het EK, samen. De voorsprong van Sweeck schommelde een beetje, maar in het laatste kwartier van de cross zette Van der Haar ineens aan. Na een moeilijke fase in de zandbak voor Sweeck was de voorgift ineens nog slechts vijf seconden op Van der Haar.

Vanthourenhout lag ook niet ver achter, maar hij wist uiteindelijk niet terug te keren. Zodoende werd het een strijd tussen Sweeck en Van der Haar. Die strijd werd beslist in de laatste passage van de zandbak. Van der Haar moest van de fiets en liet een gat met Sweeck, die naar zijn tweede zege van het seizoen. Sweeck is ook de nieuwe leider in het Superprestige-klassement.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022