Hoe bereiden Mathieu van der Poel en Wout van Aert zich voor op de cross? We namen hun Strava-posts onder de loep

Nog twee weekjes en dan zien we ze (waarschijnlijk) voor het eerst in het veld. Ze zijn in ieder geval al druk aan het fietsen (en lopen..)

Wereldbeker cyclocross in Dendermonde 2021 men

Naar verluidt zien we Mathieu van der Poel en Wout van Aert (en ook Tom Pidcock) zondag 27 november voor het eerst in de cross. Dan staan ze als het goed is aan de start van de Vestingcross in Hulst (wereldbeker), die vanwege een WK-duel van de Rode Duivels al om 12.00 uur wordt verreden.

Of dat ook echt gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker, maar de organisator in Hulst verzekert de komst van de twee. Wat wel honderd procent zeker is, is dat zowel Van der Poel als Wout van Aert alweer flink aan het trainen zijn, zo leerde een kijkje op hun Strava ons. We nemen het even met je door.

Van der Poel

Mathieu van der Poel nam na het WK-debacle op de weg heel eventjes gas terug en vond het plezier in de fiets vooral terug met MTB-ritjes en natuurlijk het WK gravel waarin hij derde werd. Daarna nam hij eigenlijk maar een weekje vakantie waarin hij de fiets nauwelijks aanraakte.

Na die week begon de voorbereiding op het nieuwe seizoen alweer. Van der Poel trok naar z'n geliefde hoogtehotel in Denia. Daar maakt hij vooral kilometers op de wegfiets met ploeggenoten Gianni Vermeersch en Oscar Riesebeek. Hij reed daar de afgelopen twee weken zo'n 1200 kilometer, met ook aardig wat hoogtemeters.

Wat verder opvalt: net als Van Aert lijkt ook MVDP de hardloopsmaak te pakken te hebben. 's ochtends begint hij de dag vaak met een loopje voor hij op de fiets stapt. Lopen is belangrijk voor de cross natuurlijk.. Hij loopt ook lekker door, want het snelste loopje ging aan 4 minuten en 8 seconden per kilometer.

Van Aert

Wout van Aert bleef na het WK nog even in Australië om vakantie te vieren met vrouw Sarah en zoontje Georges. Daarna was er ook nog een korte vakantie in Girona. Van Aert fietste drie weken niet. In die periode liep hij nog wel wat hard, maar dat mocht voor een atleet als Van Aert geen naam hebben.

De afgelopen vier weken werd het weer steeds serieuzer trainen: van 287 kilometer in de eerste post-vakantieweek tot rond de 600 kilometer per week nu. Ook Van Aert loopt erbij en pakt ook vaak de crosser voor een lange tocht rond z'n woonplaats Herentals.

In het begin was de moraal vanwege regen nog wat ver te zoeken, maar hij heeft de smaak inmiddels te pakken..

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert zo'n tien tot vijftien crossen zullen rijden, met de kerstperiode als drukste moment. Beiden willen in principe ook het WK in Hoogerheide rijden.

Vorig jaar waren ze er allebei niet bij in de strijd om de wereldtitel. De reis naar Amerika paste niet in Van Aerts schema en MVDP had te kampen met rugproblemen. Titelverdediger Tom Pidcock zou er dan komend WK weer niet bij zijn omdat het een week later op de kalender staat dan te doen gebruikelijk.

Cyclocross
  • PhotoNV/PN/Cor Vos © 2021