HomeNieuwsThomas Dekker ziet structureel 'probleem' bij Van der Poel: 'Lijn van loopbaan...

Thomas Dekker ziet structureel ‘probleem’ bij Van der Poel: ‘Lijn van loopbaan gaat eentje van ups en downs blijven’

Thomas Dekker is een van de toonaangevende wieleranalisten van Nederland. En hij zit nooit verlegen om een gepeperde mening.

In de podcast Live Slow, Ride Fast beschouwt Thomas Dekker samen met Laurens ten Dam het wielerjaar 2022. Uiteraard wordt er ook gesproken over het incident in Australië van Mathieu van der Poel. Dekker zet het in breder perspectief. “Er is veel gebeurd met Van der Poel afgelopen jaar. Hij wint Vlaanderen en als je dat doet, is het allemaal oké. Maar we hebben voor het eerst ook wel scheurtjes gezien.”

De rode draad van alles volgens de ex-prof: gedoe. “Dat gedoe herken ik. Ik had ook die hotelkamer kunnen uitspringen, want ik snap helemaal dat je geïrriteerd bent. Het is ook wel weer grappig: hij ligt dan bij zijn vriendin op de kamer. Het mag allemaal, maar het klopt uiteindelijk niet. Je moet het gewoon niet willen.”

Er is volgens Dekker een patroon van structureel keuzes maken die niet prestatiebevorderend zijn. “Daar kom je heel lang mee weg. Zeker als je blijft winnen. Maar de Giro was ook niet goed genoeg, de Tour werd een afgang. Dat kan, maar het was niet het enige. Hij kan nu denken: ik heb nog een aantal jaren, tijd is kostbaar. Alleen moet je uiteindelijk structureel veranderen. Hij moet mensen om zich heen hebben die hem een spiegel voorhouden, maar een Adrie zien we laatste jaren ook een stuk minder.”

Om het patroon te doorbreken moet er iets traumatisch gebeuren, maar zo erg is het volgens Dekker ook weer niet. “Hij moet dan denken: ik moet mijn leven veranderen, omdat mijn carrière anders over is. En daar is het verre van, hè. Maar dat balkje in Japan bijvoorbeeld. Milan Vader is niet gek als die zegt dat ze het erover hebben gehad. Prima dat je het niet opslaat, maar ieder normaal mens had zich moeten melden op kantoor. Maar Van der Poel komt ermee weg omdat hij Van der Poel is.”

Ups en downs
Dekker benadrukt dat het makkelijk praten is in een podcast, maar dat het niet makkelijk zal zijn om iets structureel te veranderen in je hoofd. “Als die structuur deze scheurtjes veroorzaakt en het heel lang goed is gegaan, zie ik het bij zo’n Belgische ploeg ook niet veranderen. Er is zo’n loyaliteit naar de Roodhooftjes. Dat is prima en hij kan er doen wat hij wil. Niet iedereen kan bij Jumbo-Visma rijden, maar je kan wel iemand zeggen dat tijd kostbaar is en dat niet alles om hem draait. Maar ik denk niet dat er iets gaat veranderen.”

Dus denkt Dekker dat de loopbaan van de Nederlander komende jaren er eentje blijft van ups en downs. “Terwijl het bij Van Aert heel gestaag gaat zijn. Een lichaam kan ook heel veel aan. Weet je nog dat Vandenbroucke nog terugkwam en ineens tweede werd in de Ronde? Zo erg is het natuurlijk bij lange na niet bij Mathieu. Dit gaat dus nog tien jaar door, maar misschien zit de acceptatie erin dat het met ups en downs blijft gaan bij hem.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...