Fem van Empel: 'Vind het heel lastig om met de media om te gaan'

Als 20-jarige ineens zoveel media op je dak krijgen. Het doet wat met Fem van Empel en ze is er eerlijk en open over.

European Championships Cyclocross 22 women

Fem van Empel dicteert tot nu toe de cross bij vrouwen. Ze won alle wereldbekermanches tot dusver en start vanmiddag in de Beekse Bergen de vijfde manche in de Europese sterrentrui omdat ze vorige week in Namen met grote overmacht Europees kampioene werd.

Die nieuwe status doet iets met Van Empel. Niet dat ze naast haar schoenen gaat lopen ofzo, daar is ze de Brabantse veel te bescheiden voor. Maar er komt ook een hoop meer media-aandacht bij kijken en dat is allemaal nieuw voor de toekomstig renster van Jumbo-Visma, zegt ze tegen In De Leiderstrui.

"Het is heel lastig om met de pers en media om te gaan. Wat ik wel en niet moet zeggen. Ik ben een beetje bang ofzo, om iets verkeerd te zeggen. En iedereen vindt iets van je en ze kunnen ook van alles over je schrijven."

Van Empel geeft toe dat ze het niet leuk vindt om negatieve reacties over haar te zien - al zullen die er op dit moment nauwelijks zijn. "Een mening geven is het makkelijkste wat er is. Het is af en toe heel lastig om mee om te gaan en om die negatieve reacties te zien. Maar ik denk dat de mensen die dichtbij me staan wel weten hoe het zit."

Wat bijtrainen

Uiteraard gaat ze in de Beekse Bergen voor de vijfde opeenvolgende zege in de wereldbeker, maar Van Empel weet ook wel dat ze niet deze hoogvorm kan blijven houden het gehele seizoen als ze zo doorgaat. Ze gaat weer bijtrainen.

"Ik schroef m'n trainingsintensiteit wat terug en zal meer focussen op duurtrainingen. Na de veldritten in Amerika heb ik niet veel meer kunnen doen. Het is nu goed om weer wat te gaan trainen, in plaats van alleen te focussen op het resultaat. Al zal de focus wel nog een beetje op de Wereldbeker blijven."

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022