Oud-trainer Shirin van Anrooij: 'Haar trainen is zoals Van der Poel of Van Aert trainen, ze heeft zoveel talent'

En wisten je dat ze vroeger aan triatlon deed? We laten je beter kennismaken met Shirin van Anrooij, een Zeeuws multitalent.

Grote Prijs Beekse Bergen 2022 WOMEN

Wie van de drie? was het bekende tv-spelletje op de Nederlandse televisie waarin een BN'er-panel er bijvoorbeeld de echte bakker moest uitpikken. Tegenwoordig gaat het op voor het Nederlandse veldrijden. Wie van de drie jonge vrouwen wint? Gisteren in de Beekse Bergen was het Shirin van Anrooij die Fem van Empel en Puck Pieterse te snel en te slim af was.

Multimultimultitalent

Het betekende de eerste Wereldbekerzege in de cross voor de 20-jarige Van Anrooij, die we met recht een multitalent kunnen noemen. Eigenlijk wel een multimultimultitalent... Drie keer multi inderdaad.

Allereerst omdat ze nadat ze in 2020 haar VWO het zijn van profwielrenster combineert met een universitaire studie aan de Universiteit van Maastricht. Ze staat daar ingeschreven voor de bachelor psychologie.

Maar we focussen hier toch vooral op de sport en daar komt de tweede multi om de hoek kijken, want naast crosster is Van Anrooij ook een megatalent op de weg. Ze bevestigde vooral dit voorjaar door - vaak in dienst van de ploeg - al tussen de wereldtop te rijden in de klassieker.

In de Tour bevestigde ze op dezelfde manier en veroverde de witte jonge jongerentrui, nadat ze op het NK op de weg maar net Riejanne Markus voor moest laten. Later dat jaar werd ze zowel Europees kampioen op de weg als op de tijdrit bij de beloften - Van Anrooij is een groot tijdrittalent.

Triatlon

Hebben we nog één multi over.. Daar waar Fem van Empel eerst op hoog niveau voetbalde, blonk Van Anrooij uit in eigenlijk alle duursporten die je maar kunt bedenken. Zo won ze op 15-jarige leeftijd al eens een duatlon bij de senioren.

Ze was ook op de triatlon actief en daarin was Marc Herremans, zelf een oud-triatleet, haar trainer (in het Cécémel-Aveve team). In 2018 gingen ze een traject in om haar echt om te turnen tot wielrenster, haar beste discipline. Het Nieuwsblad sprak Herremans na de cross in de Beekse Bergen.

"Shirin heeft gewoon ontzettend veel talent. Dat is zoals Wout van Aert of Mathieu van der Poel trainen. Als coach haal je daar sowieso succes mee. Mocht Shirin na haar loopbaan in het wielrennen beslissen om de Ironman in Hawaï mee te doen, dan weten ze daar echt niet wat ze meemaken", zegt hij.

Keuze voor team Sven Nys

Van Anrooij zelf heeft heel prettig samengewerkt met Herremans. "Marc heeft zoveel voor mij betekend. Eerst was ik bij hem als triatlete, maar hij heeft echt mijn sterke punt eruitgehaald. In de cross hebben we samen toegewerkt naar mijn allereerste junioren WK in Dübendorf, waar ik ook gewonnen heb. Later heeft Marc me ook de tijdritfiets laten ontdekken. Hij heeft ook heel veel gedaan voor mijn zelfvertrouwen."

Dat ze naar de crossploeg van Sven Nys ging, was dan ook een moeilijk moment. "Ik heb het lang lastig gehad met mijn vertrek, maar op het voorbije EK in Namen hebben Marc en ik elkaar teruggezien en dat was heel mooi."

Nys zelf is uiteraard ook maar wat blij met de groeibriljant in zijn ploeg, hetzelfde geldt voor Luca Guercilena, de manager van Trek-Segafredo.

"Shirin heeft van de drie Nederlandse meisjes nog het minst in het veld heeft getraind. De komende jaren gaat ze alleen maar sterker worden, als er bij haar technische aanleg ook nog kracht gaat komen", zegt Nys.

Ook Guercilena beseft dat hij goud in handen heeft. "Shirin heeft getoond dat ze op de weg grote mogelijkheden heeft als klassementsrenner, maar veldrijden is voor constructeur Trek heel belangrijk. Sowieso is het model van de toekomst om disciplines te combineren. Weg, cross of zelfs gravel, Shirin kan het allemaal."

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022