Niki Terpstra over ambities gravelriden: 'Paar races zal ik wel fanatiek voorbereiden, maar het is tijd voor meer balans in leven'

Afgelopen maand kwam er een einde aan de indrukwekkende loopbaan van Niki Terpstra. Al maakt hij vanaf volgend jaar een doel van gravelriden.

National Championships Netherlands elite men

In gesprek met Procycling gaat hij dieper in op zijn plannen voor 2023, waarin hij zal gravelen en puur voor zijn lol ook enkele mountainbike-marathons zal rijden. "Qua gravel wordt het een mix van de mooiste Europese en Amerikaanse wedstrijden op de UCI-kalender. En ook het WK. Het leuke van gravel vind ik de mooie parkoersen en het feit dat je alles zelf moet regelen."

Terpstra wordt een extra mannetje voor The Dutch mafia, zoals de Nederlanders in het gravelcircuit in de Verenigde Staten worden genoemd. De andere leden: Laurens ten Dam, Ivar Slik, Jasper Ockeloen en Thomas Dekker. "Laurens, Ivar en Jasper wonen allemaal bij mij in de buurt en met dat supergoede groepje ga ik de wereld over trekken."

Terpstra kijkt ernaar uit om alles zelf te moeten regelen. "Ieder rijdt voor zich. De reizen, het materiaal, de kleding; ik kan alles zelf regelen. Zo zal ik in fietskleding van mijn eigen merk Speed on Wheels gaan rijden. Ik vind het heel gaaf dat ik daar een eigen ontwerp voor ga maken."

Wat zijn de ambities van de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix in de gravelwereld? "Het mountainbiken is echt voor de lol, de gravelwedstrijden zullen meer prestatiegericht zijn. Voor een paar races zal ik me echt nog wel fanatiek gaan voorbereiden, maar het wordt niet meer het hele jaar vol gas in die topsportfocus. Dat heb ik na zestien jaar wel gehad. Het is tijd voor wat meer balans in het leven."

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022