Mart Smeets was niet welkom bij 'eigen' Avondetappe: 'Een duistere pagina'

De Mart mocht niet langs komen bij zijn 'eigen' programma. Het zit hem nog steeds niet lekker en hij vindt het heel raar.

Amstel Gold Race 2016

Mart Smeets heeft samen met boezemvriend en oud-Studio Sport-collega Kees Jansma recentelijk een boek uitgebracht waarin de twee mastodonten terugblikken op hun loopbanen. Onder de titel Nabeschouwing gaat het duo hun zee lange carrière bij langs.

Een belangrijk onderdeel daarvan is voor Smeets De Avondetappe. Hij presenteerde de wielertalkshow tijdens de Tour de France van 2003 tot en met 2014. In die elf jaar drukte De Mart ontegezenlijk een stempel op het programma. Zonder Smeets die Dalida aankondigde als eindtune kon een Tourdag niet eindigen.

Nadat hij noodgedwongen afscheid nam van het programma en het presenteerstokje werd overgenomen door Dione de Graaff en Herman van der Zandt, maakte hij iets naars mee, zo deed Smeets uit de doeken in het radioprogramma Sven op 1.

De sportjournalist wilde namelijk een paar jaar na zijn afscheid eens langskomen bij de Avondetappe toen hij toevallig met z'n vrouw in de buurt was van een uitzendingslocatie, maar tot zijn grote verbazing was hij niet welkom.

"Een duistere pagina in het boek. Als ik er nu over praat, doet het me wéér pijn. Als je vijftien jaar voor dat programma gewerkt hebt en vervolgens niet welkom bent, dan denk ik: kom op man!", aldus Smeets.

Pelotonpraat
  • Photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2016