HomeAchtergrondVan Robert Gesink tot Julian Alaphilippe: waarom zoveel profrenners hun stekje in...

Van Robert Gesink tot Julian Alaphilippe: waarom zoveel profrenners hun stekje in Andorra vinden

Niet Monaco, maar Andorra is dé hotspot waar steeds meer professionele wielrenners naar toe trekken. De regio wint sterk aan populariteit en daar zijn heel wat redenen voor die verder gaan dan het mooie weer.

Robert Gesink, Egan Bernal, Julian Alaphilippe, Thomas Pidcock, Enric Mas en de Yates-broers zijn maar enkele grote namen die in de het landje in de Pyreneeën hun toevluchtsoord hebben. Ze zouden in totaal met een vijftigtal zijn.

Heel wat redenen maken van Andorra hét walhalla voor renners om er hun trainingskilometers af te werken. We zetten ze voor je op een rijtje:

1) Hoogte

In tegenstelling tot Monaco, dat op zeeniveau gelegen is, ligt Andorra in de bergen. In Andorra train en slaap je op hoogte, waardoor je eigenlijk permanent op hoogtestage bent.

De hoofdstad Andorra la Vella bevindt zich al op 1000 meter hoogte, maar wanneer je begint te klimmen kom je al snel hoger. De hoogst gelegen stad is Soldeu en ligt op maar liefst 1710 meter hoogte. Samen met La Massana is het één van de populairste stadjes waar profrenner wonen.

2) Fiscaal voordeel

Geld is altijd een belangrijke motivator en niemand betaalt graag belastingen. Bij renners is dat niet anders. Net zoals Monaco is Andorra een belastingparadijs. Je betaalt er nauwelijks belasting op je inkomen en de winkels zijn taxfree. Vooral voor de grootverdieners in het peloton is een vestiging in zo’n landen financieel erg interessant.

3) Klimaat

In Andorra zijn de temperaturen heel aangenaam om in te trainen. In tegenstelling tot het Zuiden van Frankrijk en Spanje, blijft Andorra in de zomer gespaard van extreme hitte (ook door de hoogte). De strenge winters kunnen als een nadeel beschouwd worden, maar met 300 dagen zonneschijn per jaar valt dat nog geweldig mee. Andorra kent bovendien weinig regenval.

4) Wegen

In Andorra is de fietser koning. De wegen liggen er perfect bij en er is weinig verkeer. Autobestuurders hebben er veel respect voor fietsers.

5) Rust

Vooral grote renners ontsnappen niet aan de faam die ze krijgen. Overal worden ze herkend en moeten ze mooi glimlachen voor de zoveelste selfie. Niet in Andorra dus. Daar kan je als renner gerust in alle anonimiteit rond fietsen zonder herkend te worden.

6) Vastgoedprijzen

Niet onbelangrijk zijn de prijzen van huizen en appartementen. Dat lijkt in Andorra mee te vallen, wat bijvoorbeeld in Monaco niet het geval is.

7) Community

Een groot deel van het peloton vertoeft in Andorra en de ministaat is met zijn diameter van 25 kilometer niet super groot. Profrenners komen elkaar dan ook vaak tegen en gaan samen trainen. En een lange training afwerken is natuurlijk altijd toffer in een groepje dan alleen.

Hieronder zie je bijvoorbeeld een ritje van Robert Gesink met Tao Geoghegan Hart van INEOS. In wedstrijden concurrenten, maar daarbuiten fiets(en barbecue)maatjes.

8) Landschappen

Tot slot is Andorra met zijn prachtige natuur, adembenemende berglandschappen en hoge bergtoppen een droomland om in te wonen. Neem eens een uitgebreider kijkje op de Strava van Robert Gesink en je zult het zelf zien – of ga er zelf eens fietsen, nog beter natuurlijk!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Groenewegen sprint met twee vingers in de neus naar zege in Saudi Tour: ‘Een geweldig begin van het seizoen’

De eerste etappe in de Saudi Tour werd gekenmerkt door slechte wegen, enorme snelheden...

Gerben de Knegt vol vertrouwen voor WK: ‘Ik denk dat Mathieu zal winnen na een spannende slotronde waarin hij Van Aert lost’

Afgelopen weekend won zowel Van Aert als Van der Poel op indrukwekkende wijze. De...

Geen zorgen om knieblessure Bernal: ‘Hij is onderzocht en er is niets zorgelijks’

De Colombiaan van INEOS Grenadiers kampte namelijk met knieklachten. Vorig jaar brak Bernal onder...

Meer zoals dit

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Onfortuinlijke Bouhanni komt negen maanden na horrorcrash opnieuw keihard ten val

De 32-jarige topsprinter van Arkéa-Samsic kwam in april vorig jaar tijdens de Ronde van...

Tomas Van Den Spiegel over kritiek op wereldbeker: ‘Overaanbod in Vlaanderen is grote pijnpunt van de cross’

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics is ambitieus. Hij wil het veldrijden...