Fred Wright: 'Ik wil de Britse Wout van Aert worden'

De jonge Brit van Bahrain Victorious adoreert Wout van Aert en heeft sowieso een grote liefde voor Vlaanderen. Het moet zíj́n terrein worden.

Tour de France 2022 stage 8

Hoewel hij geen enkele zege pakte in 2022 kunnen we gerust schrijven dat afgelopen seizoen het doorbraakseizoen van Fred Wright was. De 23-jarige Brit van Bahrain Victorious pakte namelijk wel uit met een zevende plek in de Ronde van Vlaanderen en een pak top 10-plaatsen in Tour- en Vuelta-etappes.

Maar eigenlijk zit het seizoen er nooit op voor Fred Wright. Naast wegwielrenner is hij ook actief op de baan (hij werd ooit Europees kampioen Madison bij de beloften). Deze dagen is hij samen met generatiegenoot Ethan Hayter actief tijdens de Zesdaagse van Gent.

Wright geniet op het Kuipke, zo vertelt hij aan Het Nieuwsblad. "Als tiener wou ik telkens meekomen, maar ik moest mij focussen op mijn koersen. Toen zei ik: als ik naar Gent ga, is het om zelf mee te doen. En kijk: hier ben ik! Wat een prachtige plaats om te koersen. De sfeer is legendarisch en zo fijn! Ethan en ik doen ons best, maar we willen ons vooral amuseren."

Grote voorbeeld Wout van Aert

Maar hoe mooi hij het ook is op de baan in Gent, Wright wil toch vooral schitteren op de weg. Z'n grote voorbeeld is Wout van Aert.

"Hij is van een andere planeet. Hoe Wout in de Tour de rit won in de gele trui… Ik was erbij op die klim, maar reed twintig seconden trager. Als ik ooit enigszins zijn niveau benader, zal ik al tevreden zijn. Ik ben nog jong, ik kan nog veel verbeteren. Maar ik geef toe: ik wil de Britse Van Aert zijn. Ik zal dan wel hard moeten blijven trainen."

Hoe zeer Wright ook fan is van Van Aert, komend voorjaar hoopt hij hem wel te kloppen. "Ik hou van de klassiekers, zeker in Vlaanderen. Ik kijk nu al uit naar de Omloop Het Nieuwsblad. Ik wil er staan in alle Vlaamse voorjaarskoersen en er eentje winnen. Bij voorkeur de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar werd ik zevende, het is mijn droomrace", legt de enthousiaste Wright de lat hoog.

Achtergrond
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022