Geen Tour meer in juli? Guillaume Martin ziet klimaatopwarming wielrennen beïnvloeden

Het klimaat is in sneltempo aan het opwarmen en plaats de mensheid voor grote uitdagingen. Ook het wielrennen ontkomt niet aan de gevolgen van klimaatopwarming.

Giro d'Italia 2022 stage 15

De Franse wielrennen Guillaume Martin staat gekend als 'de filosoof' van het peloton. In een gesprek met Reporterre uit hij zijn bezorgdheden over de gevolgen van klimaatverandering voor het wielrennen.

"We kampen met een heel groot probleem", klinkt het bij de Fransman. "Tijdens de Vuelta van 2021 vroeg ik mij af wat ik daar in hemelsnaam deed in die extreme hitte. Van de renners werd verwacht dat ze extreme inspanningen leverden terwijl de bevolking geadviseerd werd binnen te blijven om zichzelf te beschermen tegen de hitte."

Martin is dan ook van mening dat de kalender van de grote wedstrijden grondig moet worden herzien. "Ik weet niet zeker of de Tour in de toekomst in juli zal blijven verreden worden. De gezondheid van zowel renners als toeschouwers komt in gevaar."

Ook over de ecologische voetafdruk van het peloton stelt Martin zich vragen. "Renners zijn tot 250 dagen per jaar weg van huis. Om zich te verplaatsen tussen wedstrijden wordt doorgaans de voorkeur gegeven aan het vliegtuig. Uiteraard moeten we kunnen blijven genieten van de wielersport, maar dat moet ook op een duurzame manier kunnen."

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022