Tom Pidcock: 'Ik heb er veel meer zin in dan vorige winter'

Tom Pidcock is terug in het veld! De wereldkampioen over waarom hij zo van de sport houdt en het ook wil blijven doen. Maar het WK...?

2022 Cyclo-Cross World Championships elite men

Dit weekend zien we Tom Pidcock voor het eerst in de regenboogtrui die hij tijdens het WK veldrijden in Fayetteville aan het eind van de vorige winter veroverde. De 23-jarige Brit rijdt zowel de Superprestige in Merksplas als de wereldbeker in Overijse.

In het Nieuwsblad blikt hij vooruit op het nieuwe seizoen. "Ik heb er veel meer zin in dan vorige winter. Crossen is afzien, maar tegelijk ook genieten, want ik wil die trui zo veel mogelijk eer aandoen. Ik denk dat ik er klaar voor ben."

De wereldtitel werkt als een rode lap op een stier voor Pidcock. "Die regenboogtrui is ook een stimulans om eraan te beginnen. Het WK in Fayetteville was mijn laatste veldrit. Ik beëindigde het wegseizoen ook vroeg. Ik had al genoeg vrije tijd."

Echte Tom Pidcock

Toch moeten we Pidcock niet meteen op de bovenste trede van het podium verwachten dit weekend, denkt hij zelf. "Kijk naar de voorbije twee winters: mijn eerste veldritten waren nooit de beste. Die dienen om ritme op te doen. Twee jaar geleden moest ik wachten tot de vierde cross, vorige winter was het in de derde raak. Ik hoop dat we in het tweede of derde crossweekend de echte Tom Pidcock te zien krijgen."

Waar Wout van Aert en Mathieu van der Poel al duidelijk waren over hun hoofddoel van het crossseizoen, namelijk het WK in Hoogerheide, daar laat Pidcock het nog open en neigt hij naar een nee.

"Ik kan daar nu nog niet op antwoorden, maar het WK valt dit keer zeer laat, hè. Als je piekt voor dit kampioenschap en je moet daarna je voorbereiden voor de klassiekers..."

Blijven crossen

Dat wil niet zeggen dat Pidcock niet van de cross houdt en het steeds minder zal gaan doen. "Ik denk eraan het te blijven doen. Elke winter ergens tussen de tien en vijftien crossen. Dat lijkt me ideaal en mentaal ook te doen, zonder extra vermoeidheid te creëren." 

"Als ik nu niet in België was, wat zou ik dan aan het doen zijn? In Andorra is het nu ook koud. Het is gewoon het liefste wat ik ’s winters doe. Veldrijden maakte en maakt van mij gewoon een betere renner. Vandaar dat ik van plan ben om te blijven crossen. Zonder overdaad."

Cyclocross
  • Photo: SWPix/Cor Vos © 2022