Ploegmaat zag meteen dat Arnaud De Lie buitencategorie is: '18 jaar, maar na 5,5 uur reed hij doodleuk op kop naar het hotel'

Arnaud De Lie geldt als een van de renners die Lotto-Dstny terug moeten brengen naar de WorldTour. Frederik Frison over de topsprinter.

Egmont Cycling Race 2022

Frison zag al snel dat De Lie een speciale is, vertelde hij onlangs in De Rode Lantaarn. "Dat is gewoon een sterke beest. In de klassiekers gaat hij ook niet enkel sprinter zijn, want ook in de Vlaamse klassiekers zie ik hem meedoen. En op termijn zelfs de Amstel Gold Race."

De knecht van Lotto-Dstny maakte De Lie voor het eerst mee eind 2020. "We waren op trainingskamp en hij reed nog bij de beloften, maar mocht samen met Ramses De Bruyne al mee met de profs. We moesten op de laatste dag zes uur trainen en flink doorrijden. Een hoge TSS (trainings stress score, red.) halen. Hoe hoger dat getal, hoe zwaarder de training. We moesten echt kapot zijn."

Tegen de jonkies werd gezegd dat ze de eerste drie uur niet op kop hoefden te komen. "Ik dacht al: poe, die jongens zien het zitten. Arnaud was pas achttien jaar! Ik dacht dat ze na drie uur wel moe zouden zijn, maar na drie uur begonnen ze vanzelf mee te draaien. We hadden al een lange klim gedaan en flink doorgereden. Na vier uur volgde nog een klim en daar reed Arnaud doodleuk op kop."

Frison dacht dat het twee kanten op kon: of De Lie zou op de volgende klim lossen of hij zou tot het einde meegaan. "Na vijfenhalfuur reed hij het laatste halfuur op kop van onze groep naar het hotel... Je zag er gewoon niks aan. Dat vergelijk ik altijd met wat ikzelf op mijn achttiende kon en dat kon ik bij lange na niet. Dan weet je dat hij een klasbak is."

Lotto-Dstny is weliswaar gedegradeerd, maar zal toch in de grote rondes mogen starten. Wat gaat De Lie doen? Frison daarover: "Misschien de Vuelta, maar dat is best snel. Hij is nog altijd pas twintig jaar. Anderzijds heeft hij al een grote motor en hij zal er heus niet kapot van gaan."

Nieuws
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2022c