HomeColumnsColumn | De cross zonder bier is als een fiets zonder zadel

Column | De cross zonder bier is als een fiets zonder zadel

Onze redacteur vernam het nieuws dat er bij de cross in Benidorm geen alcohol geschonken zal worden. Dat kan toch helemaal niet? Hij is des Duvels...

Ik keek m’n eend Eli (ik heb een X2O-eend en die staat in mijn huiskamer) eens aan. We schudden allebei moedeloos het hoofd. Dit verwacht je vanuit Qatar. Maar Benidorm?! Ik kon het niet geloven. Het stond er toch echt, in een berichtje op de site van Het Nieuwsbad: geen alcohol op de Wereldbekercross in Benidorm.

Een cross in Benidorm is al even wennen. Puck, Fem, Wout en Mathieu die tussen de bejaarde pensionado’s doorscheuren. Ik kan me er nog even geen voorstelling van maken. Maar 22 januari gaat het toch echt gebeuren. Zonder alcohol dus.

Schijnbaar hebben ze in Spanje een wet die de verkoop van alcohol tijdens sportevenementen verbiedt – de beelden van Baskische wielersupporters in de Vuelta en hun eigen Clasica doen anders vermoeden, maar dat zal wel onder de openbare weg vallen ofzo.

Dat is natuurlijk een heel slechte wet. Zeker als er een cross in je land wordt georganiseerd. Maar ik denk niet dat een spoedwetswijziging die nog voor 22 januari ingaat heel hoog op het prioriteitenlijstje van de Spaanse premier Pedro Sanchez staat. Ik denk niet eens dat hij weet wat veldrijden is.

Fiets zonder zadel

En dat is jammer, want als hij dat wel wist, dan had hij geweten: de cross zonder bier is als een fiets zonder zadel.

Ik kan me geen cross voorstellen zonder dat er op een gegeven moment een clubje beschonken Belgen in beeld verschijnt dat een spandoek in de lucht houdt waaruit blijkt dat zij tot de fanclub van Niels Vandeputte of om het even welke Vlaamse crosser van de B-garnituur behoren (elke Vlaamse crosser heeft z’n eigen fanclub, hoe onbeduidend ook).

Tuurlijk, ik weet het: bier in de cross heeft ook voor mindere momenten gezorgd. Er was een periode (nu lijkt het wel mee te vallen) dat leden van die fanclubs renners van wiens fanclub ze géén lid waren trakteerden op een bierdouche. Als Nederlander kon je daar eigenlijk sowieso wel op rekenen, vraag maar Richard Groenendaal.

Maar cross is voor mij toch vooral helemaal vernikkelen langs een afzetlint. De ene hand weggestopt in een jaszak, de andere omklemt half bevroren een plastic glaasje bier. Dat bevroren aspect zullen we in het Zuid-Spaanse Benidorm vermoedelijk al niet zien, maar ook de dos cervezas por favor niet.

Prima hoor, die internationalisering van de cross. Maar doe het dan in Polen ofzo. Koud, en van een alcoholverbod hebben ze daar nog nooit gehoord.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Column | Een dag Mathieu van der Poel zijn

Je kent het wel, die hypothetische vragen in mannenvriendengroepjes als de drank rijkelijk heeft...

Column | Gevonden voorwerp tijdens fietsritje: Visma-tijdrithelm

Afgelopen week hing de lente in de lucht en verruilde ik aldus de Zwift-wereld...

Column | Remco Evenepoel is een zegen voor de wielerjournalistiek

In het zeldzame geval dat ik het heb volgehouden om nog eens een hele...