Wielrenster Aafke Soet kampte jarenlang met anorexia en stopt: 'Heb me lang geschaamd'

Aafke Soet komt met een heftig verhaal naar buiten over zichzelf en wil ook de wielerwereld wakker schudden.

Waalse Pijl 2022 vrouwen

In een groot interview met ons kaartte commentator en initiatiefneemster van de vrouwenwielervakbond The Cyclist's Alliance het al aan: anorexia in het peloton. Nu komt ook een renster van de huidige generatie ermee naar buiten. Aafke Soet, die de laatste twee seizoenen voor Jumbo-Visma reed, kampte de afgelopen vijf jaar met anorexia en stopt nu met wielrennen.

Destructieve gedachten

Dat maakte de 25-jarige Friezin bekend op haar eigen Instagram. Ze schrijft dat ze in eerste instantie niet de aandacht wilde zoeken met haar stoppen omdat ze de laatste jaren niet erg succesvol was, maar dat ze er toch toe overging omdat ze een statement wilde maken: anorexia bespreekbaar maken.

"Ik heb me lang geschaamd voor iets dat een deel van mijn leven was. Iets wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn wielercarrière minder succesvol verliep dan gehoopt. Ik heb vijf jaar gekampt met anorexia. De eetstoornis was er in ups en downs, maar de destructieve gedachten waren er altijd", zegt ze.

Inmiddels is Soet weer gezond, maar ze ziet dat het om haar heen nog veel te vaak misgaat. "Toen ik alles weer helder zag na mijn eigen ziekte zag ik om me heen hoe veel meer rensters hier helaas last van hebben. Ongezonde en depressieve gedachtes, gekoppeld aan een verlangen naar een niet gezond lijf en ongezonde prestatie-idealen."

(W)eetwatjedoet

Soet richt zich in het bericht ook tot de lezer. "Kijk om je heen en wees alert! Durf op te staan, durf vragen te stellen en durf te vragen om hulp! En vooral, wees je bewust dat je nooit weet waar iemand in stilte doorheen gaat. Vaak zie je niet dat iemand mentale problemen heeft. Het grootste geschenk dat je kan geven, is vriendelijkheid, tijd en liefde."

Dat gaat ze zelf doen via de Stichting (W)eetwatjedoet. lIn 2023 word ik de trotse ambassadeur van het project, dat vecht tegen eetstoornissen in sport en voor gezond presteren. Ik kijk er naar uit om mijn energie, creativiteit en herstelde positiviteit te gebruiken en mee te werken aan hun missie."

Zelf is Soet inmiddels weer gelukkig. "Ik ben blij dat ik inmiddels kan zeggen: ‘Ik ben hersteld.’ Eindelijk kan ik zien hoe mooi het leven is. Ik wens hetzelfde voor iedereen die ermee worstelt."

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Aafke (@aafkesoet)

In de Tour de France Femmes stipte de Zwitserse Marlen Reusser na haar etappezege het anorexiaprobleem in het peloton ook al aan. Zij zei veel rensters om zich heen te zien die met de ziekte kampten. In het verleden had ook bijvoorbeeld Leontien van Moorsel ermee te maken.

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2022