HomeAchtergrondMilan Vader vertelt over zware revalidatie na coma: 'Bij 30 watt kreeg...

Milan Vader vertelt over zware revalidatie na coma: ‘Bij 30 watt kreeg ik pas beweging in de pedalen’

Milan Vader won vandaag zijn eerste (WorldTour-)profzege in China. Hij komt van heel, heel ver. Hij moest vanaf 0 beginnen.

In de Ronde van Baskenland van 2022 kroop Milan Vader door het oog van de naald. De Zeeuw kwam dusdanig hard ten val dat hij in levensgevaar verkeerde en werd twaalf dagen in een kunstmatig coma gehouden.

Vader brak bij de valpartij onder meer zijn schouders, meerdere ruggenwervels, meerdere ribben, zijn jukbeen en het meest kritieke was een vernauwing in de halsslagader, waar stents werden geplaatst. Er volgde een lange revalidatie, waarna Vader na zes maanden in de Ronde van Kroatië zijn comeback maakte. Nu, aan het einde van dit seizoen, boekte hij zijn eerste profzege in de Tour of Guangxi.

Hometrainer

In gesprek met de podcast In het Wiel keek hij eerder al eens terug op zijn revalidatie. “Net voordat ik wegging uit het ziekenhuis vroeg ik: ‘Wanneer kan ik weer koersen?’ De arts zei dat ik rustig aan moest doen en dat ik misschien over een halfjaar op de fiets zou zitten. Ik dacht nog: dat zullen we weleens zien.”

De klimmer van Team Jumbo-Visma dacht zelf namelijk binnen zes maanden weer te koersen – nog heel wat anders dan ‘op de fiets zitten’. De eerste keer op de hometrainer werd hij geconfronteerd met de feiten en viel het dan ook enorm tegen.

“Eind april vloog ik met een medische vlucht naar Rotterdam en in het ziekenhuis daar vroeg ik: ‘Is er hier ergens een fiets?’ Er was een hometrainer die ik op mijn kamer kreeg. Ik dacht: mooi, even fietsen. Dus ik mijn fiets afstellen en wattages instellen. Ik dacht aan een herstelritje van 170 à 175 watt. Dat doe ik normaal ook altijd.”

Tekst gaat verder onder de advertentie

30 watt

Alleen had Vader dus lang in coma gelegen en daarom tien kilo aan spieren verloren. “Ik stap op de fiets en zet kracht op de pedalen, maar er gebeurde niets. 150 watt dan. Niks. 125 watt. Ook niks. 100 watt. Nee, ook niet. Uiteindelijk kreeg ik bij 30 watt beweging in de pedalen. Ik dacht: oei, dat is wel heel weinig. Maar goed, toch twintig minuten aan 30 watt kunnen fietsen.”

Naast fietsen probeert Vader ook te squatten om de spierkracht in zijn benen weer te vergroten. “Negen van de tien keer belandde ik op de grond en moest ik mezelf omhoog hijsen aan het bed. Ik deed van alles dat kon helpen. Ik heb geswingd en gedanst op muziek om die gewrichten maar soepel te houden. Ik ben echt vanaf nul weer moeten beginnen.”

Van helemaal nul

Toch ‘wint’ Vader de weddenschap met zijn arts en maakt hij binnen zes maanden zijn rentree in de Ronde van Kroatië. “Om te kijken of ik naar Kroatië mocht, deed ik een paar tests. Waaronder een vijf minuten test. Ik reed toen dezelfde test als in december van het jaar ervoor. Ik kom van helemaal nul en binnen vier maanden haalde ik weer hetzelfde niveau.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...

Renaat Schotte: ‘Zo’n valpartij nooit live gezien, het was gewoon vies’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas - bijna letterlijk -...

Meer zoals dit

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Renaat Schotte: ‘Zo’n valpartij nooit live gezien, het was gewoon vies’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas - bijna letterlijk -...

Matteo Jorgenson over Visma | Lease a Bike: ‘Ze hebben me zelfs nog verbaasd’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...