Tourpassage door Baskenland moet hertekend worden: 'Risico op aardverschuivingen'

ASO maakte een tijdje geleden het parkoers van de Ronde van Frankrijk 2023 bekend. Nu dreigt een gevaar op aardverschijningen het parkoers van de derde etappe al te wijzigen.

Tour de France 2022 stage 11

Voor het eerst sinds 1992 mogen de wielergekke Basken opnieuw de Tour ontvangen. In de eerste drie etappes trekt het peloton door het glooiende Baskenland. Dat parkoers dreigt echter nu al aangepast te moeten worden door een gevaar op aardverschuivingen.

De derde rit richting Bayonne passeert namelijk langs een gevaarlijke klif. Francebleu meldt nu dat de burgemeesters van de betrokken gemeenten een negatief advies geven omtrent de passage langs deze klif.

"Het is een speciale weg die nauwlettend in de gaten wordt gehouden vanwege het risico op aardbevingen", vertelt Olivier Blanchet, verantwoordelijk voor de wegen in het betrokken Franse departement. "Het lijkt ons bijgevolg niet gepast om hier een massa-evenement als de Tour te laten passeren. Niet zozeer vanwege de passage van het peloton, maar eerder door wielerfans die plaats zullen nemen langs de kanten van de weg."

En dus moet de Tourorganisatie nu op zoek naar een oplossing om de regio te vermijden. Momenteel ligger er drie andere opties op tafel. Begin volgend jaar zou de nieuwe route definitief moeten zijn.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022