HomeAchtergrondWaarom rijden Puck Pieterse en Fem van Empel 'maar' één cross per...

Waarom rijden Puck Pieterse en Fem van Empel ‘maar’ één cross per weekend? Ze leggen het uit

Puck Pieterse en Fem van Empel domineren de vrouwencross, maar rijden lang niet alles. Daar zit een plan achter.

Puck Pieterse won de afgelopen twee moddercrossen (Overijse en Hulst) in het kader van de Wereldbeker. Fem van Empel won de eerste vier manches. Tussendoor won Shirin van Anrooij nog in de Beekse Bergen. De youngsters domineren de cross bij de vrouwen. Als ze er zijn…

En dat is lang niet altijd, wat de 20-jarige supertalenten kiezen er bijna altijd voor alleen de wereldbekercrossen, die vaak op zondag zijn, te rijden. In De Leiderstrui vroeg aan Pieterse en Van Empel wat daar de reden voor is. Er zit bij beide dames een plan achter.

Pieterse

“Als je geen dubbel weekend rijdt, heb je één á anderhalve dag meer om goed te trainen. De dag voor de wedstrijd kun je niet echt meer iets doen en voor mij is dat nu vaak de zaterdag. Voor de andere dames is dat op vrijdag en als je een dubbel weekend rijdt, kun je zelfs op donderdag eigenlijk niet meer echt intensief trainen, als je fris wil zijn.”

Bij Pieterse speelt ook mee dat ze al een druk MTB-seizoen achter de rug heeft. Ze wil gretig blijven. “Ik kies er nu ook bewust voor om geen dubbele weekeinden te rijden, omdat ik het best wel veel vind. Ik heb in het mountainbikeseizoen al veel wedstrijden gereden en wil ook later in het crossseizoen nog de motivatie hebben om er iedere wedstrijd vol er voor te gaan.”

Van Empel

Voor Fem van Empel geldt dat ze net als bijvoorbeeld Wout van Aert en Mathieu van der Poel al met het wegseizoen in haar achterhoofd rijdt. Ze verkast in januari naar Jumbo-Visma en hoopt in het voorjaar al te kunnen laten zien wat ze waard is op het asfalt.

“Fysiek zou ik misschien wel twee crossen in het weekend aankunnen, maar ik stel prioriteiten. Ik moet het straks ook laten zien in de zomer. In de maand november is de focus verlegd naar het voorjaar. Á la Wout van Aert en Mathieu van der Poel? Ja, misschien wel. Ik heb mijn eigen plan en probeer dat zo goed mogelijk te volgen.”

De traningen zijn nu dus wat anders. “Deze weken train ik vooral op inhoud, ook voor de toekomst. Ik heb meer inhoud, dat springerige is er bij mij wel af. Ik ben misschien iets minder explosief, maar kan wel langer tempo rijden en heb een goede finale.”

Naast hard fietsen zijn deze jonge topsportvrouwen die in meerdere disciplines rijden dus ook nog eens zeer verstandig en doen ze niet te gek. Het lijkt ons een verstandige aanpak. Dat geldt overigens ook voor Shirin van Anrooij, die vorig seizoen op de weg al indruk maakte – en daar al zeer veel koersen reed.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Groenewegen sprint met twee vingers in de neus naar zege in Saudi Tour: ‘Een geweldig begin van het seizoen’

De eerste etappe in de Saudi Tour werd gekenmerkt door slechte wegen, enorme snelheden...

Gerben de Knegt vol vertrouwen voor WK: ‘Ik denk dat Mathieu zal winnen na een spannende slotronde waarin hij Van Aert lost’

Afgelopen weekend won zowel Van Aert als Van der Poel op indrukwekkende wijze. De...

Geen zorgen om knieblessure Bernal: ‘Hij is onderzocht en er is niets zorgelijks’

De Colombiaan van INEOS Grenadiers kampte namelijk met knieklachten. Vorig jaar brak Bernal onder...

Meer zoals dit

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Onfortuinlijke Bouhanni komt negen maanden na horrorcrash opnieuw keihard ten val

De 32-jarige topsprinter van Arkéa-Samsic kwam in april vorig jaar tijdens de Ronde van...

Tomas Van Den Spiegel over kritiek op wereldbeker: ‘Overaanbod in Vlaanderen is grote pijnpunt van de cross’

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics is ambitieus. Hij wil het veldrijden...