6 'Transfer steals' die in 2023 met zekerheid gaan verrassen

Ieder jaar zoeken wielrenners hun heil bij een andere ploeg. Dit zijn volgens ons de zes beste transfers onder de radar.

Le Tour de Langkawi 2022 - stage 7

1) Chris Harper

Bij Team Jumbo-Visma zijn de plaatsjes schaars en daarom was er voor 2023 - mede door fysieke problemen voorgaande jaren - geen plek meer voor Chris Harper. De Australiër is echter een uitstekende renner die in de Vuelta a España lange tijd de meesterknecht van Primoz Roglic was. Bij zijn nieuwe ploeg Team BikeExchange-Jayco zal hij ongetwijfeld meer voor eigen rekening mogen rijden.

2) Robbe Ghys

De ploeg rondom Mathieu van der Poel voor in het voorjaar mocht wel iets sterker en dus heeft Alpecin-Deceuninck Søren Kragh Andersen vastgelegd. De Deen is echter dusdanig bekend dat hij geen 'steal' is. Robbe Ghys is dat wel. De weg- annex baanrenner werd in zijn eerste Ronde van Vlaanderen 45ste en heeft nog marge om door te groeien.

3) Jan Tratnik

De bijna 33-jarige Jan Tratnik is wel al een gevestigde naam in het peloton. De Sloveen is geen afmaker en daarom rijdt hij over het algemeen nog steeds enigszins onder de radar, maar Tratnik werd in 2022 negende in Milaan-Sanremo, twaalfde in de Ronde van Vlaanderen én twaalfde in de Amstel Gold Race. Het gaat vooral over de komst van Van Baarle en Kelderman bij Team Jumbo-Visma, maar Tratnik is ook meer dan alleen een subtopper.

4) Jan Hirt

Bij Soudal Quick-Step zijn ze op zoek naar helpers voor Remco Evenepoel. Maar weinig contracten liepen af afgelopen seizoen, waardoor manager Patrick Lefevere nog weinig kon op de transfermarkt. Met Jan Hirt is er echter toch een knecht bijgekomen. De Tsjech werd afgelopen seizoen zesde in de Giro d'Italia.

5) Mikkel Honoré

Het was een opvallende transfer, want Mikkel Honoré had nog een contract bij Soudal Quick-Step. Alleen wil de Deen vaker voor eigen kans rijden en daarom koos hij voor een transfer naar EF Education-EasyPost. Honoré werd afgelopen seizoen negentiende in de Ronde van Lombardije, maar bij de Belgische ploeg had hij sowieso Remco Evenepoel en Julian Alaphilippe voor zich.

6) Sjoerd Bax

Sjoerd Bax liet aan het einde van het jaar zien wat hij in zijn mars heeft. Met de zege in de Copa Agostoni zette hij een uitroepteken achter zijn ontwikkeling. Voor Bax was er in de hoofdmacht van Alpecin-Deceuninck geen plek meer, omdat hij aan het begin van het jaar met slepende knieproblemen kampte. UAE Team Emirates hapte toe en bij de ploeg van Pogacar moet hij zijn mannetje staan in de voorjaarsklassiekers.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022