UCI voert nieuwe regels in voor het tijdrijden

De UCI past de regels wat aan. Vooral voor het tijdrijden (afstand houden!), maar ook wat betreft de rugnummers zit er iets aan te komen..

Giro d'Italia 2022 stage 21 ITT

Tijdens een UCI-congres dat plaatsvond in het Fairmont Hotel in Monaco, besliste de Internationale Wielerunie (UCI) om enkele nieuwe regels voor het tijdrijden in te voeren.Zo moet de afstand tussen de volgwagen en een renner voortaan minstens 15 meter bedragen.

Het voorbije seizoen ontstond er een trend waarbij volgwagens, volgepakt met fietsen op het dak, heel kort achter hun renner aan reden om zo een aerodynamisch voordeel te creëren. De afstandsregel moet daar nu paal en perk aan stellen. Over het aantal racefietsen die een volgwagen mag dragen, werden geen regels ingevoerd.

Daarnaast zoekt de UCI naar een manier om rugnummers te kunnen gebruiken zonder spelden. In tijdritten wordt al langer gebruikt gemaakt van doorzichtige zakjes waar de rugnummers ingestoken worden. Dit biedt bovendien een aerodynamisch voordeel. Buiten het tijdrijden is die techniek vooralsnog niet toegelaten en daarvoor wil de UCI tegen 2024 een oplossing.

Tot slot zijn er nieuwe regels ingevoerd met betrekking tot de afmetingen van tijdritfietsen. Daarbij gelden drie categorieën, afhankelijk van de lichaamslengte van een renner. Je ziet ze hierboven in een tweet van Benji Naesen.

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022