Hilaire Van der Schuren over plannen na pensioen: 'Dan ga ik op tv de hele dag naar de koers kijken, want mijn leven is wielrennen'

2023 is het laatste seizoen als ploegleider van Hilaire Van der Schueren. Een man die wielrennen ademt, zo blijkt wel uit z'n woorden.

Wanty Groupe Gobert training camp 2019

Na vijftig (50!) jaar in de ploegleiderswagen komt er in 2023 een einde aan de loopbaan van Hilaire Van der Schueren. De legendarische ploegleider die wel op onze sympathie kan rekenen (dat vrolijke hoofd alleen al!) sluit z'n carrière af bij de ploeg waar hij sinds 2014 actief is (onder verschillende namen): Intermarché-Circus-Wanty.

In het verleden was Van der Schueren de rechterhand van Jan Raas en leidde hij nadat de Zeeuw zich terugtrok uit de wielersport vele ploegen zelf, waaronder Vacansoleil. Nu zijn tijd van gaan gekomen is, blikt hij ons blad terug op z'n loopbaan.

De laatste jaren presenteert hij zich nadrukkelijk als de ervaren rot. "Ik schijn een vaderfiguur voor de renners te zijn. Andere renners, de ouderen, noemen mij de vriendelijke knuffelbeer. Ze waarderen mijn humor ook. En koerstechnisch weet ik wat een renner vooral wel en niet kan."

Ook na zijn pensioen zal Van der Schueren als een echt wielerdier de koers blijven volgen. "Dan ga ik op tv de hele dag naar de koers kijken, want mijn leven is wielrennen."

Pelotonpraat
  • Photo VK/PN/Cor Vos © 2019