Dit is de immense erelijst van Davide Rebellin

Davide Rebellin was 30 (!) jaar prof. Gisteren kwam hij op tragische wijze om het leven. Hij laat een erelijst achter waar je u tegen zegt.

Waalse Pijl 2007

Davide Rebellin werd in 1992 na de Olympische Spelen van 1992 profwielrenner en hield dat tot z'n 51ste vol. Dertig jaar lang in het zadel, tot hij afgelopen najaar afscheid nam. Een vrachtwagen (die na het ongeluk doorreed) maakte een einde aan zijn leven.

Rebellin laat een imposante erelijst achter. De laatste jaren won hij uiteraard wat minder, maar in zijn hoogtijdagen, waarin hij menig duel met Michael Boogerd uitvocht in de voorjaarsklassiekers (en met z'n rappe benen meestal als winnaar uit de bus kwam), wist hij veel koersen op zijn naam te schrijven.

De Italiaan stond maar liefst 63 keer op het bovenste schavot van het podium met de bloemen in zijn handen. Een bloemlezing van zijn grootste zeges door de jaren heen. Van 25 mei 1996, toen hij met de zevende etappe in de Giro z'n eerste grote koers won, tot de Waalse Pijl van 2009, toen hij op 38-jarige leeftijd z'n laatste echt grote wedstrijd pakte.

Voorjaarsklassiekers

Als gezegd stond Rebellin er in de jaren '90 en '00 altijd in zijn geliefde voorjaarskoersen Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. In wondervoorjaar 2004 pakte hij alle drie de heuvelklassiekers. De Waalse Pijl schreef hij daarnaast ook nog in 2007 en - als geschreven - in 2009 op z'n naam. Daarnaast verzamelde hij nog vele ereplaatsen in die wedstrijden.

Rittenkoersen

Een ritzege en goede eindklassering in het algemeen klassement van de Tour ontbreekt op het palmares van Rebellin, maar hij pakte in 1996 dus wel een rit in de Giro en werd dat jaar bovendien zesde in het algemeen klassement. Ook in de Vuelta gooide hij toen hoge ogen met een zevende plek.

In 2001 schreef Rebellin de Tirreno op z'n naam en in 2008 volgde ook het eindklassement van die andere grote voorjaarsrittenkoers: Parijs-Nice. Hij pakte ook etappezeges in die rittenkoersen (2001 in de Tirreno, 2003 in Parijs-Nice). Daarnaast won Rebellin twee ritten in de Ronde van het Baskenland (2001) en schreef hij in 2004 twee ritten in de Ruta del Sol op zijn naam.

Andere wedstrijden

Davide Rebellin schreef nog meer topwedstrijden op zijn naam. In 1997 was hij de sterkste in de Clasica San Sebastian en in de inmiddels ter ziele gegane wereldbekerkoers die we kenden onder de naam Kampioenschap van Zürich.

Ook in de Italiaanse semi-klassiekers was hij vaak op de afspraak. De Giro del Veneto schreef hij drie keer (achter elkaar) op z'n naam ('98, '99 en '00). In de Giro dell'Emilia ('06, '14) en de Tre Valli Varesine ('98, '11) was hij hij twee keer de beste.

Zijn beste prestatie op een WK was een vierde plek in 2008 in Varese, waar landgenoten Allesandro Ballan en Damiano Cunego eerste en tweede werden. Een jaar eerder in Stuttgart werd hij zesde. Ook daar zag hij een landgenoot winnen: Paolo Bettini.

Exotische koersen

Na pakweg z'n veertigste reed Rebellin voor wat kleinere ploegjes en derhalve dus ook wat kleinere koersen. Maar hij won er zo nu en dan nog wel eentje en dus staan er 2017 en 2018 nog ritzeges in de Ronde van Iran, Ronde van Ijen (rittenkoers in Indonesië) en de Ronde van Oranie (rittenkoers in Algerije) achter zijn naam.

Achtergrond
  • foto Wessel van Keuk/Cor Vos ©2007