Wout van Aert: 'Dom om met één monument op zak te dromen van alle vijf, al geloof ik Lombardije aan te kunnen'

Wout van Aert reed vorig jaar Parijs-Nice, maar het lijkt erop dat hij in 2023 ter voorbereiding van de klassiekers weer naar Italië trekt.

Tour de France 2022 stage 21

In gesprek met WielerFlits kijkt Van Aert terug op zijn geweldige 2022, maar ook het volgende seizoen blijft niet ongemoeid. Zo vertelt hij onder meer over Strade Bianche. "Die klassieker heb ik zeker gemist. Net zoals de Tirreno-Adriatico. Ik hou van de Tirreno. Al geldt dat ook voor Parijs-Nice. Doordat ik me nu eind januari op het WK veldrijden richt, zal mijn voorbereiding richting het voorjaar anders zijn dan afgelopen seizoen."

Een andere aanpak wat betreft training, maar ook wat betreft koersprogramma, aldus Van Aert. "Een terugkeer naar de Italiaanse wedstrijden zie ik zeker zitten. Het drieluik Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo speelt zeker al door mijn hoofd."

In 2022 eindigde Van Aert ook derde in Luik-Bastenaken-Luik, maar dat wordt voorlopig geen groot doel. "Je zou het kunnen combineren, maar dan moet je wedstrijden als de E3 en Gent-Wevelgem overslaan. Ik ben echter van mening dat wanneer je de Ronde van Vlaanderen wil winnen het van grote waarde is om in de aanloop andere kasseienkoersen te rijden."

Strive for five

Gezien zijn veelzijdigheid zou de kopman van Team Jumbo-Visma wellicht alle monumenten kunnen winnen. "Maar ik heb tot dusver alleen Milaan-Sanremo gewonnen. Als je realistisch nadenkt, zou het dom zijn om met slechts één zege op zak al te dromen van het winnen van alle vijf de monumenten. Laat staan er een doel van te maken. Ik heb de Ronde van Lombardije zelfs nog nooit gereden."

Over een eventuele deelname aan de najaarsklassieker dit jaar wordt niet gesproken, maar het zal er ooit eens van komen. "De Ronde van Lombardije is een klassieker waarvan ik geloof dat ik hem ooit aankan. Anderzijds is het niet eenvoudig om alle vijf de monumenten in een jaar te rijden. Ik focus me nu slechts op een paar van die klassiekers. Mijn vizier is voorlopig op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gericht."

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022